VERBOUWING

Mummies moesten worden versjouwd net als tachtig andere, loodzware beelden, die soms al dertig jaar op dezelfde plek stonden. Het nationale museum voor de archeologie, het Rijkmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden, ondergaat een metamorfose. Een twee jaar durende verbouwing, die na een aantal voorbereidende werkzaamheden deze maand in volle hevigheid begint, moet het museum een meer eigentijds aanzien geven. Ook al blijft archeologie het centrale thema in dit complex aan het Rapenburg en de Papengracht, in het centrum van Leiden.

Deze 'verjongingskuur' van het in 1819 gestichte museum is de tweede ingrijpende koerswijziging van het RMO, dat in het verleden nimmer bekend stond om zijn vernieuwingsdrang. Het museum draagt weliswaar de term 'rijks' nog in zijn naam, maar is twee jaar geleden verzelfstandigd. Het RMO wordt nog wel gesubsidieerd, maar moet ook zelf de kost verdienen.

Dat heeft al geleid tot het inrichten van een nieuwe museumwinkel en het openen van een museumcafé in het complex, met 44 zitplaatsen, waar ook maaltijden (zoals Romeinse groentesoep en gemummicifeerd vlees) worden opgediend. Bovendien heeft het museum de traditionele sluitingstijden (enigszins) doorbroken, waardoor het nu ook op donderdagavond tot negen uur is te bezoeken en op maandag speciaal voor scholen.

De verbouwing heeft plaats in de helft van het museum. In de andere helft 'gaat de verkoop door', dat wil zeggen: de exposities. Zo zijn er op dit moment vier speciale exposities te bezichtigen, waarvan het 'speciale' overigens voor een deel bestaat uit een nieuwe opstelling van de collectie. Kolossale beelden uit het oude Egypte en de klassieke wereld, 54 in getal, staan opgesteld tegen een azuurblauw decor.

Na de verbouwing zal de expositieruimte met 600 vierkante meter zijn vergroot. Belangrijk onderdeel van de verbouwing is het aanbrengen van een glazen overkapping boven de zuidvleugel, inclusief de binnenplaats. 'Natuurlijk' licht wordt tot het museum toegelaten, de collectie wordt voor een deel van buiten zichtbaar.