Utrechts Duitse Huis wordt luxe hotel

UTRECHT, 2 OKT. Het Duitse Huis in het centrum van Utrecht is verkocht aan De Vechtse Slag NV, dat van het pand een hotel wil maken.

In het monumentale complex moeten 46 luxe kamers, 22 'business-units' met kookgelegenheid, een restaurant en een congresruimte komen. Het Duitse Huis is het oudste nog gave middeleeuwse klooster in Nederland. Het werd in 1348 gebouwd door de Ridderlijke Duitse Orde Balije van Utrecht en diende als hoofdkwartier en hospitaal voor de zieken en gewonden, die van de kruistochten terugkeerden.

De Vechtse Slag, dat horecabedrijven in de duurdere klasse exploiteert, kocht het Duitse Huis van projectontwikkelaar Van den Bruele en Partners die lange tijd vergeefse pogingen deed hotelketens in het complex te interesseren. Tot 1989 functioneerde het vroegere klooster als militair ziekenhuis. Sinds 1995 is de gerestaureerde Commandeurswoning van het klooster weer in gebruik. In december vorig jaar is begonnen met het casco-herstel van de overige gebouwen, die zwaar zijn verwaarloosd. Daarvoor is 6,5 miljoen gulden aan overheidssubsidies beschikbaar.

Momenteel huizen krakers in een van de vleugels van het Duitse Huis. Ze vormen een wisselend gezelschap van twintig tot dertig mensen. Hun aanwezigheid heeft volgens gemeentelijk bouwhistoricus B. Klück bijgedragen aan het behoud van het Duitse Huis. “Daarvoor zaten er junks in het gebouw, die er nu en dan vuurtjes stookten. Dat was heel erg link.”

Vanaf 1986 hebben diverse kandidaten tevergeefs plannen beraamd om het 1,5 hectare metende complex aan de gedempte Catharijnesingel te verbouwen tot een vijfsterren hotel of een congrescentrum. Dat laatste was een eis van de gemeente Utrecht, die het monument wilde behouden.

De Vechtse Slag ziet perspectief in het complex. Het bedrijf opende vorige maand het geheel gerestaureerde, luxueuze Château St. Gerlach in het Limburgse Geuldal. Alle expertise voor de verbouwing van het Duitse Huis is bij ons dus beschikbaar, zegt D. Kerssemakers, manager van de Vechtse Slag.

De Utrechtse wethouder J. Zwart, die gisteren het glas hief op de verkoop, erkent dat er “veel teleurstellingen en tegenslagen” zijn geweest rondom het Duitse Huis. “We wilden het koste wat kost behouden. De gemeente had het probleemloos kunnen volbouwen met appartementen, maar dat doe je niet met een absoluut topmonument. We verwachten dat het in de toekomst ook een monument zal blijven.”

Manager Kerssemakers van de Vechtse Slag heeft er “alle vertrouwen in” dat de verbouwing een succes wordt. “Dit is een uniek project. Het Duitse Huis zal automatisch een vijfsterrenhotel worden.”