Unilever en Olie stuwen index beurs verder op

AMSTERDAM, 2 OKT. Koersstijgingen van Unilever en Koninklijke Olie hebben vanochtend de Amsterdamse AEX-beursindex naar het hoogste niveau binnen een maand laten stijgen. Rond het middaguur stond hij 2,12 punten hoger op 945,97 punten.

AMSTERDAM De index bereikte daarmee het hoogste tussentijdse niveau sinds 3 september. Unilever noteerde 7,40 gulden hoger op 435 gulden. Het Nederlands-Britse concern hield gisteren voor grote beleggers en analisten in Nederland de jaarlijkse presentatie van zijn strategie en doet vandaag hetzelfde in Londen. “Er is niets nieuws te melden, maar het blijft een positief verhaal”, aldus een beurshandelaar.

Koninklijke Olie zette de stijging van eerder deze week voort en boekte twee gulden winst op 117,30. Het aandeel Begaclaim, dat gisteren voor het eerst in de notering was, steeg opnieuw en werd verhandeld voor 11 gulden, vergeleken met het slot van 7,50 gulden gisteren. Tijdens de ochtend bereikte Begaclaim zelfs een hoogste niveau van 12 gulden. Begaclaim biedt beleggers de kans om te speculeren op een miljardenclaim van Begemann tegen de Nederlandse staat en de effectenbeurs. De koers van Begemann zelf viel met 20 cent naar 25,80 gulden.

Andere Europese beurzen stegen ook, nadat op Wall Street het Dow Jones-gemiddelde voor het eerst in zes weken boven de 8000 punten was gesloten.

Dollar en pond sterling openden vanochtend fractioneel lager. Ook later op de dag noteerde de Amerikaanse munteenheid een klein verlies met een koers van 1,9918 tegenover 1,9990 als slotkoers van gisteren. De koers van het pond daalde eveneens heel licht van 3,2207 naar 3,2215 gulden. De lagere dollar weerhoudt de beurs ervan verder te stijgen, zo meldde een handelaar op de beursvloer: “De dollar komt nu even iets terug, dus we moeten wat terrein prijsgeven.” De richting van Europese beurzen zou vanmiddag verder worden bepaald door nieuwe cijfers over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten en over de industriële productie in Duitsland.

Automatiseringsbedrijf Baan was de grootste stijger onder de belangrijkste fondsen en werd in vergelijking met gisteren voor 2,70 gulden meer verhandeld op 148,20 gulden. Baan wordt per 1 februari opgenomen in de AEX-index. VNU viel 40 cent naar 47,80 gulden. De Haarlemse uitgever heeft voor vanmiddag een bijeenkomst met analisten op de agenda staan.

NEW YORK Wall Street is gisteren opgeveerd onder invloed van positief nieuws over de Amerikaanse economie. Het Dow Jones-gemiddelde steeg met 70,24 punten tot 8015,50, twee punten onder het hoogste peil van de dag.

Al direct aan het begin van de handel zat de index op een aardige winst. Dat kwam doordat de index of leading indicators, een barometer voor de Amerikaanse economie, in augustus met 0,3 procent is gestegen. Dat spoorde precies met de verwachtingen. Verder bleek de index van de Amerikaanse inkoopdirecteuren in augustus te zijn gedaald.

TOKIO De kwakkelende Japanse economie speelde de effectenbeurs van Tokio parten. Geruchten dat de officiële groeiraming voor dit jaar wordt verlaagd duwden de Nikkei-index met 387,12 punten (ruim 2 procent) omlaag tot 17.455,04. Er gingen zo'n 369 miljoen aandelen om.