Tweede Frans bedrijf wil deal met Iran

PARIJS, 2 OKT. Drie dagen nadat het Franse olieconcern Total een miljardencontract voor gaswinning in Iran openbaarde dat bij de Verenigde Staten op groot verzet stuit, heeft ook Elf Aquitaine een investeringsplan in de Islamitische Republiek bekendgemaakt.

Elf wil zowel in Iran als Irak grote projecten voor exploratie en productie van olie beginnen. Wat Irak betreft zal Elf wachten tot het VN-embargo tegen dit land wordt opgeheven en bij investeringen in Iran zal het bedrijf rekening houden met de gevoeligheden van Washington. Elf heeft namelijk veel grotere belangen in de VSdan Total. Circa 15 procent van zijn omzet haalt Elf Aquitaine uit de VS. Washington kan volgens de Amerikaanse Iran-Libië-sanctiewet strafmaatregelen nemen tegen Amerikaanse en buitenlandse bedrijven die meer dan 20 miljoen dollar in Iran investeren of meer dan 40 miljoen dollar in Libië.

Elf Aquitaine overlegt met Teheran over productie in het Doroud olieveld, zo heeft directielid Jean-Luc Vermeulen in het gisteren verschenen maandblad Arab Oil and Gas gezegd. “Maar we hebben wel aanzienlijke belangen in de VS (..) en we moeten dus extreem voorzichtig zijn in verband met de houding van de Amerikaanse regering.”

Gisteren herhaalde de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Madeleine Albright in New York haar scherpe kritiek op Total en de Franse regering. Niettemin bevestigde zij dat de VS streven naar een mogelijkheid om de sanctiewet in dit geval niet toe te passen. Volgens haar woordvoerder is er nauw overleg met “onze Europese partners” over zo'n mogelijkheid, die kan ontstaan als de Europese landen hun houding tegenover Iran zouden verharden.

De Russische president Jeltsin heeft Washington opgeroepen zich niet met het contract van Total, Gazprom en Petronas te bemoeien. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken in Bonn verklaarde gisteren dat Duitsland volledig achter het standpunt van de EU staat dat de Amerikaanse wetgeving niet in het buitenland geldt. De Westdeutsche Landesbank wil voor 90 miljoen dollar participeren in de financiering van de ontwikkeling van een Iraans olieveld. (AP, AFP, Reuter)