Strijdplan PSV doet sterren van Van Gaal verbleken

BARCELONA, 2 OKT. Barcelona is net als Keulen en Aken niet op één dag gebouwd. Louis van Gaal, de voormalige succestrainer van Ajax, heeft bij Futbol Club Barcelona nog een lange weg te gaan voordat de Catalaanse voetbalhelden zijn denkbeelden kunnen uitvoeren.

Na Newcastle United legde PSV in de Champions League de tactische tekortkomingen van Barça haarfijn bloot. Het duel eindigde onbeslist (2-2), maar PSV stapte als de morele winnaar van het veld. Een uur lang speelde PSV met tien man en in die periode werd door de Eindhovenaren twee keer een achterstand ongedaan gemaakt.

Dick Advocaat kreeg achteraf de complimenten van zijn tegenstrever Louis van Gaal. In de beslissende fase van de wedstrijd had hij het aangedurfd om een middenvelder (Wim Jonk) die geblesseerd was geraakt aan zijn kuit, in te wisselen voor een spits: Peter M⊘ller. De Deen scoorde vier minuten voor tijd prompt de gelijkmaker. PSV balanceerde in die fase op de rand van de afgrond. Individueel sterke spelers als Dugarry en Rivaldo hadden de wedstrijd moeten beslissen, maar hun schoten werden gekeerd door doelman Ronald Waterreus. De verwachte treffer viel tot verbijstering van de socios op de tribune van Camp Nou aan de andere kant. Een wat verdwaalde pass van Luc Nilis werd door M⊘ller verlengd richting de uitstekende doelman Hesp. Via de voet van Guardiola ging de bal in het net.

Advocaat had vooraf een goed tactisch strijdplan uitgedokterd. Dat moest aanzienlijk worden bijgesteld toen Chris van der Weerden ter hoogte van de middenlijn al in de 35ste minuut tegen zijn tweede gele kaart opliep. De verdediger, die weer eens rechtsback speelde, mocht de catacomben van Camp Nou opzoeken. Hij had de stommiteit volkomen aan zichzelf te wijten. De tweede gele prent was zijn vijfde overtreding op directe tegenstander Luis Figo, die steeds meer risico's in zijn acties legde om een rode kaart uit te lokken. Advocaat overwoog al na de eerste kaart om Van der Weerden naar de kant te halen, maar zag daar vanaf toen de voormalige speler van Vitesse groeide in zijn rol. Na de aftocht van Van der Weerden kon een streep worden gezet door de oorspronkelijke strategie. Advocaat wisselde Tomek Iwan, die opereerde als een teruggetrokken rechtsbuiten, voor Vampeta. De Braziliaan zou later een belangrijk aandeel hebben in de eerste gelijkmaker van PSV. Petrovic werd in de tweede helft ontslagen van zijn verplichting om de tamelijk ongevaarlijke De la Peña te schaduwen. De spelmaker kwam voor rekening van Jonk die oorspronkelijk bij balverlies was belast met het bewaken van Rivaldo, de gevaarlijke man achter de spitsen bij Barça. Daardoor ontstond uiteraard meer druk op de verdedigers Stam en Faber, maar tegelijkertijd kon PSV met tien man aanvallende initiatieven nemen.

De Eindhovenaren werden geholpen door de chaos in de defensie van Barcelona. Nadal en Celades stapelden fout op fout. Op het middenveld werd veel balverlies geleden. De paradepaardjes van Van Gaal voerden naarmate de wedstrijd vorderde ook steeds minder hun opdrachten uit. En aan het einde van de wedstrijd liep aan Catalaanse kant iedereen maar wat door elkaar. De perfectionist Van Gaal moet de wanhoop nabij zijn geweest. Zoveel wanorde heeft hij bij Ajax zelden of nooit meegemaakt.

Achteraf probeerde Van Gaal naar een verklaring te zoeken. Het kwam erop neer dat de numerieke meerderheid voor Barcelona eerder een nadeel dan een voordeel was geweest. “Speel je met een man meer dan denkt de middenvelder al gauw dat de verdediger zijn defensieve taken overneemt. Terwijl het verdedigen al in de aanval moet beginnen. Daarnaast kon Celades niet met de ruimte omgaan die hij kreeg.”

Van Gaal vond het amateuristisch dat zijn ploeg met een speler meer twee keer een voorsprong weggaf. “Dat mag niet gebeuren. In een man-meer-situatie moet je winnen. Dan moet de bal sneller circuleren en de ruimtes groter worden gemaakt. Dat gebeurde niet en daarom hebben wij vanavond niet goed gespeeld.” Dat Barcelona in twee wedstrijden in de Champions League al vijf tegentreffers heeft moeten incasseren, wijst erop dat de ploeg nog niet kan omgaan met de aanvallende speelwijze die Van Gaal nastreeft. “Ik heb meer tijd nodig”, zei de trainer. “Op nationaal niveau worden onze tekortkomingen nog verbloemd. Tegen een ingespeelde ploeg als PSV komen ze aan de oppervlakte.”

Van Gaal was te laat om Advocaat op de persconferentie nog te ontmoeten. Daarom complimenteerde hij zijn collega via de media. De kleine generaal dirigeerde zijn schaakstukken naar een mooie remise maar hij had zijn tegenstander zelfs schaakmat kunnen zetten. Maar Gilles de Bilde, vooral hij, Arthur Numan (op de paal) en invaller Luc Nilis misten een handvol opgelegde kansen. In Eindhoven kunnen die smetjes worden uitgewist. Advocaat erkende dat PSV slordig was geweest voor het doel van Hesp. Hij benadrukte ook de pluspunten. “We hebben niet alleen tactisch goed gevoetbald maar ook veel strijd aan de dag gelegd.”

Tegen Dinamo Kiev trapte PSV in een diepe valkuil. Na de gelijke spelen in Barcelona en Kiev van gisteravond doen de Eindhovenaren weer mee in groep C. Advocaat: “Vooraf had ik berekend dat we ons zelfs een nederlaag konden permitteren. De krachtsverschillen zijn ontzettend klein in deze groep.”