Simpele moord drijft bondgenoten Israel en VS uiteen

WASHINGTON, 2 OKT. Aanvankelijk leek de moord op de 19-jarige Alfredo Tello Jr. een gruwelijk maar lokaal drama te zijn. In de garage van een leegstaand huis in Aspen Hill (Maryland) werden op 19 september de verbrande romp en hoofd van Tello gevonden, verpakt in vuilniszakken en ontdaan van ledematen.

Een spoor van bloed leidde naar een naburig huis, waar de familie Sheinbein woont. Toen de politie eenmaal voor de deur stond was de verdachte zoon des huizes, de 17-jarige Samuel, gevlogen. Een andere verdachte, een vriend van Sheinbein, kon wel worden gearresteerd. Twee dagen later dook Samuel op in Israel.

Vanaf dat moment kreeg de zaak een diplomatieke wending. Op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten arresteerde de Israelische politie Sheinbein zaterdag, in afwachting van uitlevering aan de VS. Maar maandag meldde Israel dat van uitlevering geen sprake kon zijn en dat Sheinbein in Israel berecht zou worden. Omdat zijn vader de Israelische nationaliteit bezit, wordt ook Sheinbein zelf beschouwd als Israeliër. En de Israelische wet verbiedt uitlevering van Israelische staatsburgers.

De openbare aanklager in Maryland kon de opstelling van Israel moeilijk verkroppen. Het is onze moord, verklaarde hij verontwaardigd in de pers; Sheinbein moet híer berecht worden. De zaak kreeg flink wat aandacht in de landelijke media en leidde tot een golf van telefoontjes naar de Israelische ambassade in Washington. En in het Huis van Afgevaardigden noemde Bob Livingston uit Louisiana, voorzitter van de machtige commissie die geld toewijst aan programma's en instellingen van de overheid, het Israelische besluit “een schandaal”. Hij dreigde dat de zaak gevolgen kan hebben voor de Amerikaanse financiële hulp aan Israel. Gisteren voegde Livingston daaraan toe dat hij in het Congres brede steun heeft voor zijn dreigement. Israel krijgt drie miljard dollar aan Amerikaanse hulp.

Gisteren maakte Israel bekend dat het nog eens zal kijken naar het besluit om Sheinbein niet uit te leveren. Jeruzalem overweegt nog eens grondig of vader Sheinbein inderdaad wel aanspraak kan maken op de Israelische nationaliteit. Mocht blijken dat deze toch niet als Israelisch burger wordt beschouwd, dan staat niets uitlevering meer in de weg. Vader Sheinbein, die zijn zoon naar Israel is nagereisd, is ook gearresteerd, evenals een broer van de verdachte. Zij worden ervan verdacht de rechtsgang te hebben tegengewerkt, door Samuel te helpen vluchten. Advocaten van Sheinbein hebben inmiddels gesuggereerd dat hun cliënt door zijn slachtoffer is bedreigd, waarna hij hem mogelijk uit zelfverdediging heeft gedood.