Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Met de Bijlmerramp (zaterdag 5 jaar geleden) en de NAVO-top in Maastricht. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Hoe gaat het met het Somalische gezin dat door de buurt uit hun woning in Den Bosch werd verdreven? En een gesprek met een van de Amerikaanse Aids-deskundigen die zich voor een onderzoek met HIV laten besmetten. Ned.1, 20.26-21.01u.

Nova. Een gesprek met de Servische politicus Vuk DraškoviEÉc i.v.m. de tweede ronde van de presidentsverkiezingen a.s. zondag. En uit een rapport blijkt dat op een aantal plaatsen in ons land huizen worden gebouwd waar geen bewoners voor te vinden zullen zijn. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

People's Century. Serie documentaires waarin de geschiedenis van de 20ste eeuw wordt verteld door degenen die haar hebben meegemaakt. Ditmaal 1951 - Asia Rising, over de snelle industriële en economische ontwikkelingen in Japan, Zuid-Korea en Vietnam. BRTN2, 20.30-21.25u.

Zembla: Ouderlijke Onmacht. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.52-21.32u.

Het andere gezicht. Serie portretten van bekende en onbekende mensen, waarin gebeurtenissen en ontwikkelingen opgehangen worden aan hun ervaringen, begint met een portret van schrijver Willem Jan Otten, wiens nieuwe toneelstuk dinsdag in première ging. Ned.1, 21.07-21.41u.

Horizon: Fermat's last Theorem. Herhaling van een bekroonde documentaire over Andrew Wiles die zich zeven jaar opsloot om een bewijs te vinden voor de laatste stelling van de Franse wiskundige Pierre de Fermat. BBC2, 22.25-23.15u.

AMUSEMENT

Waskracht! De Russische bokster Natasja 'Babyface' Larionova en de Amsterdamse bokster Corinne 'Sweetie' Geeris bereiden zich voor op de strijd om de Europese titel op het Mixed Freefight Gala dat afgelopen weekend in Amsterdam werd gehouden. Verder aandacht voor het Openbare Orde Team in Arnhem dat hoeren en junks van de straat houdt. En het Tweede Kamerlid Jan Rijpstra gaat op werkbezoek in een Zwols asielzoekerscentrum. Ned.3, 19.53-20.25u.

Laat de Leeuw. Paul de Leeuw presenteert vanaf vanavond iedere donderdag en dinsdag zijn late night-programma. Ned.3, 23.27-0.12u.

FILMS

.Coogan's Bluff (Don Siegel, 1968, VS). Gewelddadige, in zijn genre uitstekende politiefilm met Clint Eastwood als een sheriff uit Arizona, die in New York western-methoden hanteert om een hippie-moordenaar te pakken. Leidde tot de televisie-serie McCloud. RTL5, 20.30-22.20u.

Záhrada / The Garden (Martin Sulík, 1995, Slowakije). Vriendelijke, enigszins behaagzieke pastorale. Ontevreden man ontdekt, op de boerderij van zijn gestorven grootvader, de zegeningen van het landleven en herontdekt zichzelf. Voltaires 'Candide ou l'optimisme' behoorde tot de inspiratiebronnen. Duitsl.3-West, 23.15-1.00u.

The Thomas Crown Affaire (Norman Jewison, 1968, VS). Met Oscar bekroond liedje 'The Windmills of Your Mind' siert weelderige productie met Steve McQueen als miljonair die bankroof beraamt en Fay Dunaway als verzekeringsinspecteur. Duitsl.1, 23.45-1.25u.

Life Is Sweet (Mike Leigh, 1991, Engeland). Verlossende humor is ver te zoeken in deze treurig stemmende en ondramatische tragedie tussen bloemetjesgordijnen en theeservies. Alles is even miesj in de wijde omtrek van een neurotisch en vergeefs naar geluk strevend gezinnetje in een Londense voorstad. Leigh maakte eerder 'High Hopes' en later 'Naked'. Duitsl.2, 0.15-1.55u.

Man on Fire (Elie Chouraqui, 1987, Frankrijk/Italië). Engelstalige, armoedige thriller van Franse regisseur. Ex-CIA-agent Scott Glenn versus de ontvoerders van het dochtertje van Italiaanse zakenman. BBC1, 1.00-2.25u.

The Year of Living Dangerously (Peter Weir, 1982, Australië). Journalistieke en amoureuze dilemma's van een buitenstaander in Indonesië, aan de vooravond van de generaalscoup van 1965. Jonge Australische journalist (Mel Gibson) scharrelt met Britse ambassademedewerkster (Sigourney Weaver) en verkrijgt via haar de primeur over Chinese wapenleveranties aan de communisten. Oscar voor dwergactrice Linda Hunt. Duitsl.1, 1.45-3.35u.

The Peanut Butter Solution (Michael Rubbo, 1988, Can.). Modern filmsprookje over jongen die van schrik zijn haar verliest. Wonderlijke professor heeft oplossing. Morgen, Duitsl.2, 6.25-7.50u., nagesynchroniseerd.

.Münchhausen (Josef von Baky, 1943, Duitsland). Zie Film-vooraf. Morgen, Duitsl.1, 12.15-14.05u.

Cyrano de Bergerac (Jean-Paul Rappenau, 1990, Frankrijk). Gérard Depardieu is fabuleus in minder gelukte adaptatie van Edmond Rostands stuk uit 1897. De dialogen bleven alexandrijnen en het toneel wordt nooit film. Morgen, Duitsl.2, 14.50-17.00u.

Paradies der Junggeselllen (Kurt Hoffmann, 1939, Duitsland). Op de maat van Heinz Rühmann gesneden komedie over principiële vrijgezellen bevat de vermaarde schlager 'Das kann doch einen Seemann nicht erschüttern'. Morgen, WDR, 16.00-17.30u., zw.

.Madame Bovary (Claude Chabrol, 1990, Frankrijk). Consciëntieuze verfilming van Flauberts roman uit 1856 overstijgt niveau van brave adaptatie dankzij hoofdrol van Isabelle Huppert, de ideale Emma. Morgen, Duitsl.1, 16.50-19.10u.

Romuald et Juliette (Coline Serreau, 1989, Frankrijk). Derde film van regisseuse van 'Pourqoi Pas?' en 'Trois hommes et un couffin' is een door kinderen overwoekerde, romantische komedie, mild anarchistisch en mild feministisch. Yoghurtfabrieksdirecteur Daniel Auteuil leert niet-materialistische essentie van het leven kennen dankzij relatie met zijn zwarte werkster Firmine Richard. Morgen, Duitsl.2, 17.05-18.55u.