Schiphol blijft beste in Europa

SCHIPHOL, 2 OKT. Schiphol was, is en blijft de meest geliefde luchthaven van Europa. De lezers van het Britse zakenblad Business Traveller hebben ook dit jaar Amsterdam Airport Schiphol uitverkoren tot beste lucthaven. De prijs voor de beste luchthaven ter wereld is gewonnen door Changi van Singapore.

Het is de tiende keer dat het blad de prijzen uitreikt en tot nog toe is Schiphol Europees gezien iedere keer als eerste uit de bus gerold. De lezers van de Aziatische editie van het zakenblad kozen dit jaar Changi als eerste en zetten Schiphol op de tweede plaats.

Ook de parkeeraccomodatie van Schiphol is dit jaar in de prijzen gevallen. De European Parking Association roemt de parkeergarage P1 op Schiphol-Centrum. De eerste prijs is vooral vanwege het automatische parkeergeleidingssysteem. Daardoor wordt de automobilist direct naar een vrije parkeerplaats geleid. Ook looft de jury de voorzieningen voor voetgangers in de garage en naar de terminal.

Nederland Distributieland (NDL) pleit in een brief aan het kabinet voor onderzoek naar de aanleg van een kleine, maar wel dag en nacht geopende luchthaven voor vrachtvervoer. Die zou Schiphol moeten ontlasten. De luchthaven zou volgens NDL vooral bedoeld moeten zijn voor vervoerders die slechts in beperkte mate deel uitmaken van de KLM-groep. “Wij gaan ervan dat de KLM zelf Schiphol als thuisbasis behoudt”, licht adjunct-directeur H. Dittmar van NDL toe.

De aanleg van een speciale luchthaven voor vrachtvervoer is een kwestie van lange termijn. “Het gaat al gauw om een periode van twintig jaar”, zegt Dittmar. Over de plek ervan laat NDL zich niet uit. “Dat moet we laten onderzoeken.” Op de korte termijn is Schiphol naar de mening van NDL vooral geholpen met de versnelde aanleg van de vijfde baan en het scheppen van extra ruimte door het opkopen van woningen.

Een oplossing voor de middellange termijn is de verplaatsing van de Aalsmeerbaan evenwijdig aan de bestaande Kaagbaan.