Premier Kok ziet voortgang bij Koenigscollectie

ROTTERDAM, 2 OKT. Minister-president Kok heeft gisteren in Den Haag tijdens een gesprek met de Russische premier Tsjernomyrdin opnieuw de teruggave aan de orde gesteld van de 307 tekeningen uit de Koenigscollectie die nog in Russisch bezit zijn.

“Er wordt voortgang geboekt”, aldus Kok gisteren. “De onderhandelingen zijn goed op tempo, goed op stoom en gaan met volle kracht door. Het is daarom ook met een zeker vertrouwen dat ik nu uitspreek dat hier toch in de komende tijd ook verdere resultaten mogelijk zouden moeten kunnen zijn.”

Begin dit jaar, na een bezoek van Kok aan Moskou, kwam de verzameling eveneens ter sprake. In een brief stelde de premier aan Tsjernomyrdin voor een ambtelijke delegatie naar Moskou te sturen om de teruggave verder te bespreken. Dat er sinds gisteren reden is voor optimisme achtte Koks woordvoerder Eef Brouwers vanmorgen “een wat snel getrokken conclusie.”

Een deel van de in totaal 2.144 tekeningen, genoemd naar de Duitse bankier Franz Koenigs, werd in de Tweede Wereldoorlog door het Rode Leger meegenomen uit Duitsland. De Rotterdamse havenbaron D.G. van Beuningen had ze eerder doorverkocht aan de Duitse bezetter. Al jaren wordt op diplomatiek niveau onderhandeld over teruggave van de bladen.