Politiegeweld in Belgrado en Kosovo

BELGRADO, 2 OKT. De Servische politie heeft gisteren zowel in Belgrado als in Kosovo met geweld betogingen van tegenstanders van het bewind uiteengejaagd. In Belgrado ging het om tienduizend aanhangers van de afgezette burgemeester Zoran DjindjiEÉc, in Kosovo om twintigduizend Albanezen.

In Priština, de hoofdstad van Kosovo, wilden de Albanese studenten gisteren de eerste van een reeks dagelijke betogingen houden. Ze eisen de gebouwen van de universiteit van Priština op voor Albaneestalig onderwijs. Gisteren was het precies een jaar geleden dat de Servische leider Slobodan MiloševiEÉc en de leider van de Albanezen in Kosovo, Ibrahim Rugova, afspraken maakten over de herintegratie van Albaneestalige studenten en scholieren. Die afspraken zijn door het Servische regime in Kosovo nooit uitgevoerd. Sinds Kosovo - waar de Albanezen negentig procent van de bevolking uitmaken - in 1989 zijn autonomie kwijtraakte, maken de Serviërs er de dienst uit. De Albanezen hebben de afgelopen jaren het onderwijs geboycot omdat ze weigeren het Servische leerplan te accepteren; ze verzorgen - ondergronds - hun eigen onderwijs.

In Priština wilden gisteren 20.000 Albanezen door de stad defileren. Daartoe kregen ze de kans niet. De Servische politie sommeerde hen zich te verspreiden. Toen ze op straat gingen zitten trad de politie met grof geweld op. Er vielen volgens ooggetuigen dertig gewonden.

Later gisteren zag de leiding van de Albanese studenten in Kosovo af van de voorgenomen dagelijkse demonstraties. De studenten zoeken nu “minder confrontationele middelen” om de eisen kracht bij te zetten.

Het politiegeweld in Priština werd scherp veroordeeld in een gemeenschappelijke verklaring van de VS en de Europese Unie. In de verklaring staat dat de politie uitdrukkelijk had beloofd geen geweld te gebruiken.

Ook in Belgrado trad gisteravond de politie hard op. Voor de tweede opeenvolgende dag gingen tienduizend aanhangers van de ten val gebrachte burgemeester Zoran DjindjiEÉc - leider van de Democratische Partij - de straat op. De politie gebruikte gummiknuppels om de betoging te beëindigen.

Later zei DjindjiEÉc dat het niet de bedoeling is elke dag de straat op te gaan. Hij wil ook de gemeenteraad van Belgrado, die hem deze week ontsloeg, niet op andere gedachten brengen. Wel wil hij proberen de tweede ronde van de Servische presidentsverkiezingen - komende zondag - te frustreren. De uitslag van die verkiezingen is ongeldig als minder dan de helft van het electoraat zijn stem uitbrengt. Om zoveel mogelijk Serviërs over te halen zondag thuis te blijven wil DjindjiEÉc zaterdag betogen.

De hele redactie van het tv-station Studio B is gisteren afgetreden uit protest tegen het besluit van de Belgradose gemeenteraad om de leiding van het onafhankelijke station te vervangen door een nieuwe directeur, die het regime van president MiloševiEÉc trouw is. (Reuter, AFP, AP)