Optimisme over vrijlating zeelui in Iran

DEN HAAG, 2 OKT. De onderhandelingen over vrijlating van vijftien Nederlandse zeelieden in Iran verlopen voorspoedig. Aan het eind van de middag heerste op Buitenlandse Zaken optimisme over het verloop van het gesprek dat de speciale Nederlandse gezant, jhr. P. Feith, in Teheran had.

De zeelieden zitten al drie weken vast in de haven van Bandar Imam Khomeiny. Het zint Iran niet dat zij meehielpen bij de berging van een helikopter van de Amerikaanse Vijfde vloot, die vlak bij de zeesleper van Smit Internationale verging.

Jhr. Feith. ambassadeur in algemene dienst, doet sinds ruim twee weken pogingen de drieëndertig bemanningsleden, onder wie vijftien Nederlanders, vrij te krijgen. De niet-Nederlandse zeelieden komen uit Groot-Brittannië, de Filippijnen, India, Thailand, Pakistan en Tanzania.

Iran houdt in Bandar Iman Khomeiny drie schepen van Smit Tak vast, omdat het bedrijf volgens Iran “in strijd met de internationale reglementen” handelde. Smit Tak meldde de verplaatsing van de schepen door Iraanse wateren niet bij de autoriteiten aan. De schepen waren op verzoek van Iran bezig met de berging van een gezonken Kroatisch vrachtschip. Op 19 augustus onderbraken ze dat werk om de Amerikanen te gaan helpen.