MASKERS

Op diverse plaatsen in de Nederlandse bodem zijn bronzen gezichtsmaskers gevonden, afkomstig van Romeinse officieren. De maskers werden doorgaans gebruikt bij feestelijke ruiterspelen. De helmen zijn gemaakt van ijzer waar overheen een verzilverd bronzen laag is aangebracht.

Door kleuren en verschillende typen maskers werden de partijen in het spel aangegeven. Bij grondwerkzaamheden in de Leidse polder Roomburg werd vorig najaar een gezichtshelm uit de eerste eeuw na Christus aangetroffen, de periode van de heerschappij van keizer Tiberius. Het masker heeft de naam Gordon gekregen, genoemd naar een populaire zanger (1). Het Provinciaal Museum G.M. Kam in Nijmegen beschikt over diverse helmen (2, 3 en 5) waaronder een helm die in 1915 is opgebaggerd uit de Waal (2). De Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek in Amersfoort heeft een masker in collectie (4). De maskers uit de buurt van Nijmegen werden gevonden op het Kops Plateau.