Kroonprins blust brand in huis van studenten

LEIDEN, 2 OKT. Kroonprins Willem-Alexander heeft dinsdagavond met twee lijfwachten een keukenbrand in een Leids studentenhuis geblust.

Volgens ooggetuigen is daarmee voorkomen dat het hele pand afbrandde.

De kroonprins reed tegen acht uur 's avonds vergezeld van twee lijfwachten over de Haagweg toen hij op de eerste etage van nummer 34 vlammen achter de ramen zag. Hij liet de wagen onmiddellijk stoppen en waarschuwde via de mobiele telefoon de brandweer. Daarop alarmeerde hij de nietsvermoedende bewoners door bij de voordeur heel hard “brand, brand” te roepen. Toen de voordeur werd geopend rende een van de lijfwachten op aanwijzingen van Willem-Alexander naar de bovenverdieping en ging met de daar aanwezige poederblusser de brand te lijf.

Toen de brandweer om vijf over acht arriveerde was het vuur al geblust. Een van de bewoners bleek het pand via de aan de voorzijde aangebrachte vluchtladder te hebben verlaten en werd daar door de brandweer afgehaald.

De oorzaak moet volgens de brandweer worden gezocht in een frituurpan die te lang op het vuur had gestaan, waardoor het vet oververhit is geraakt. De schade wordt geschat op 10.000 gulden.