KLM levert Europees Parlement 'rotstreek'

BRUSSEL/AMSTELVEEN, 2 OKT. Nederlandse Europarlementariërs zijn behoorlijk in hun wiek geschoten over de beslissing van de KLM zijn dienst op Straatsburg, zetel van het Europees Parlement, op te heffen. VVD'er F. Wijsenbeek sprak zelfs van “een rotstreek”.

De maatschappij heeft nog niet besloten wanneer zij stopt met de dienst. “De KLM is in overleg met haar regionale partners, zoals Air UK, Eurowings en Air Excel, of die de verbinding gaan onderhouden”, aldus een woordvoerder. Maar ook als die maatschappijen dat niet doen, houdt de KLM Straatsburg voor gezien. De dienst is niet lonend.

De KLM vliegt momenteel drie keer daags vanuit Schiphol, op zaterdag alleen twee keer, naar Straatsburg met een Saab-toestel dat plaats biedt aan circa 35 passagiers. De Franse stad trekt vooral veel bezoekers in de ene week per maand dat het Europarlement daar vergadert.

De stap van de KLM heeft PvdA'er P. Dankert, deken van de Nederlandse Europarlementariërs, “zeer bevreemd”. Hij gaat de maatschappij nadere informatie vragen. Wanneer zijn collega's daar prijs op stellen zal hij mogelijk stappen ondernemen tegen de KLM.

Wijsenbeek is zeer gepikeerd. “De KLM verpest het leven voor ons aan alle kanten.” Tot een jaar of vier geleden vloog Air France voor een gereduceerd tarief van Rotterdam naar Straatsburg. Na een klacht van de KLM ging de prijs voor een ticket tot ruim 2000 gulden omhoog, aldus de VVD'er. Veel Nederlandse Europarlementariërs en hun medewerkers vliegen sindsdien met de KLM vanaf Schiphol. De toestellen van Air France zijn sindsdien ook lang niet zo vol als die vanuit Amsterdam.

Wijsenbeek wil de Nederlandse maatschappij niet tegenhouden in zijn streven Straatsburg uit het routenet te schrappen. “Ik ben teveel liberaal om te zeggen dat de KLM de dienst moet uitvoeren.”

De beslissing van de luchtvaartmaatschappij maakt volgens hem goed duidelijk “wat voor onmogelijke stad Straatsburg” is. Wijsenbeek prefereert als standplaats Brussel waar ze toch al de meeste tijd doorbrengen. Hij zegt dat de meeste van zijn mede-parlementariërs dat standpunt delen. (ANP)