Kinderuitjes-lijn; Poppenmuseum of rovershol?

Kinderuitjes, infolijn voor uitstapjes met kinderen. Tel 0900-2025216. Ma t/m vr 19-22u, za/zo 10-12u. ƒ 1 p/m.

Er zijn van die ouders en kinderen die 'alles' al hebben gezien. Die al drie keer in de Efteling zijn geweest, die het dolfinarium kunnen uittekenen en voor wie diergaarde Blijdorp geen enkel geheim meer kent. Voor deze probleemgezinnen is onlangs de kinderuitjes-infolijn geopend. Voor ƒ 1 per minuut wordt een scala aan mogelijkheden voorgeschoteld om kinderen van 3 tot 13 jaar op elk gewenst tijdstip - regenachtige woensdagmiddagen, druilerige zondagen of verjaarspartijtjes - op originele wijze bezig te houden en het niveau van de kwaliteitsuurtjes veilig te stellen.

Al eens gedacht aan Dierenpark Wissel in Epe, een mini-dierentuin voor peuters? Of aan kinderrestaurant annex hotel De Molengroet bij Alkmaar? En voor wie echt gek wil doen, bij een kinderpartijtje bijvoorbeeld: een actrice aan huis die uw woonkamer verbouwt tot kabouterbos of rovershol en de kinderen een paar uur bezighoudt (ƒ 300 voor tien kinderen, inclusief limonade, cake en een cadeautje voor de jarige).

Het is een kleine greep uit de honderden tips die Marion van der Vegt heeft verzameld. Pretparken, musea en andere kindvriendelijke instellingen worden tegen een jaarlijkse bijdrage van ƒ 300 opgenomen in het bestand van de uitjeslijn. De lijn is zeven dagen per week open, waarin Van der Vegt in totaal zo'n tweehonderd telefoontjes verwerkt. “Ouders kunnen vaak weinig anders verzinnen dan de Efteling, terwijl er zoveel meer is. Op werkdagen gaat meer dan de helft van de vragen over kinderpartijtjes, in het weekeinde is het meer van 'ik wil nu weg en niet meer dan een uur rijden'.”

Van der Vegt geeft 'persoonlijk advies op maat'. “Ik bekijk alle uitjes met eigen ogen voordat ik ze aan bellers voorleg. Ik vraag om wat voor soort kinderen het gaat en hoe oud ze zijn. Met een heel druk kind zou ik niet naar een poppentheater gaan, maar met een kind van drie dat van muziek houdt, kun je best naar het Cirque du Soleil.” Een gesprek duurt gemiddeld 5 à 6 minuten. “Zijn we er dan niet uit, dan bel ik terug.”

Van der Vegt werkt vanuit een zeker ideaal. “Ouders vallen steeds meer terug op tv en computerspelletjes om hun kinderen bezig te houden. Een cd-spelletje van Nijntje vind ik culturele verarming. Als ouders heb je veel meer contact met je kinderen als je ze meeneemt naar een poppentheater. Je geniet niet alleen zelf, maar ook van je kind.”

Een laatste greep uit het aanbod: een bakkerij waar kinderen koekjes kunnen bakken, een poppentheater waar kinderen schimmenpoppen maken en zelf een voorstelling geven en - een geslaagd uitstapje voor kinderen en grootouders - een poppenmuseum. “Dat vinden beide partijen even leuk.”