Kinderagenda

Muziek en theater

Twee zusjes dromen ervan wereldberoemd te zijn. En dat lukt natuurlijk niet met een broertje dat hen op de piano begeleidt, vandaar dat de tweeling op zoek gaat naar een accompagnateur met grandeur (vrij vertaald: een begeleider die hèt heeft). Maar die accompagnateur blijkt helemaal geen aardige man te zijn. Zondag 5 okt begint in De Rotterdamse Doelen een muziek-theaterserie voor kinderen tussen 6 en 12 jaar (en hun begeleiders). Er zijn 5 verschillende voorstellingen om 14u en 16u (zonder pauze); in de foyer is gratis limonade en ook zijn er ijsjes, poffertjes en popcorn.

5 okt De Tweeling, 2 nov Alice in Wonderland, 7 dec Liegbeesten, 15 febr. Waar, o waar...is de grote tovenaar, 29 maart Zere vingers! Toegangsprijs voor kinderen tot 12 jaar is ƒ 12,50 daarboven ƒ 17,50. Abonnement voor alle voorstellingen: kinderen tot 12 jaar ƒ 50, daarboven ƒ 70.

*Muziek-theaterserie voor kinderen tussen 6 en 12 jaar in de Kleine Zaal van De Doelen, Rotterdam. Inl 010-2171717 (kassa).

Kinderboekenweek

Veel mensen reizen dagelijks van hot naar her, daarbij gejaagd kijkend op horloges en klokken. Zijn we nog op tijd, halen we de bus, is mijn trein al weg. Ooit is het jaar ingedeeld in dagen, het uur in minuten en de minuut in seconden. Alles draait om tijd. Ook de natuur is een grote tijdmachine, de klok bepaalt het leven van planten en dieren, het ritme van dag en en nacht en de opeenvolging van seizoenen. Omdat de Kinderboekenweek dit jaar in het teken staat van 'De Tijdmachine' heeft het Noordbrabants Natuurmuseum en het Milieu Educatie Centrum Midden-Brabant (MEC) een speurtocht uitgezet met de titel 'Alles op z'n Tijd' t/m 26 okt. Aan de hand van vragen en opdrachten in allerlei tentoonstellingen wordt de bezoeker meegenomen naar het verleden, heden en toekomst.

*Themaspeurtocht 'Alles op z'n Tijd' in het Noordbrabants Natuurmusuem/MEC, Spoorlaan 434, Tilburg. Open di t/m vr 10-17u, za en zo 13-17u. De speurtocht is bij de entreeprijs inbegrepen.

Omdat er in heel veel (kinder)boekwinkels en bibiotheken een programma is tijdens de Kinderboekenweek en we niet over alles in de Kinderagenda kunnen schrijven, volgt hieronder een selectie:

Almelo: Met de tijdmachine naar een Middeleeuws kinderfeest op 4 okt van 10-16u in de bibliotheek (Het Baken 3), kinderen reizen terug naar de tijd van ridders en kastelen. Door een grote poort kom je in het stadsgewoel van een Middeleeuwse jaarmarkt en daar is muziek, theater, poppenkast, een waarzegster en je kunt je eigen wapenschild ontwerpen. Voor kinderen vanaf 3 jaar.

Amersfoort: 'Op de Planken' in theater De Lieve Vrouw (Lieve Vrouwestraat 13) gaan kinderen samen met theatergroep Hilaria terug naar de Middeleeuwen op 4 okt om 12u15. Ook zijn er 2 workshops: één waarbij de tijd wordt stilgezet (13u30-17u15), kinderen nemen dan de rol over van een popgroep die 25 jaar geleden als jonge groep een grote hit hadden. Bij de workshop 'Van A tot Z gelogen' (14-16u) maken kinderen onder leiding van Koos Meiderts een eigen ABC-boek met 26 onzinwoorden van 'Averklaaf tot Zonnewaal. Toegangsprijs voor de hele dag ƒ 12,50. Inl en res 033-4618865.

Arnhem: Simone Kramer leest 8 okt van 16-17u30 voor uit haar boek 'De tocht van de Argonauten' in de Arnhemse Kinderboekenwinkel (Weverstraat 13) en verder kunnen kinderen meedoen met de prijsvraag bij de expositie van Max Velthuijs' tekeningen 'Olifant en de tijdmachine'.

Dordrecht: In het boekje 'Kijk dit is Tijn' doet Tijn wat heel veel peuters leuk vinden: babyfoto's kijken. De schrijfster en de illustrator van het boek, Betty Sluyzer en Pauline Oud, lezen voor en praten met de kinderen over vroeger en oud zijn en gaan aan de slag met speelgoed en spulletjes uit de babytijd op 9 okt om 10u30 en 11u30. Res 078-6312386.

Groningen: Wanneer was de ijstijd en hoe zag Groninger er toen uit? En was de ijslaag hoger dan de Martinitoren? Kinderen van 5-12 jaar maken samen met hun ouders/begeleiders op 8 okt en 15 okt om 14u, 14u45 en 15u30 een spannende reis naar de ijstijd op de tentoonstelling 'Barre Tijden' in het Natuurmuseum (Praedinussingel 59). Ook vertelt Jaap de Graaf tussen bergen botten, levensgrote mammoeten en een jagershut verhalen over de jagers in de ijstijd. Kinderen kunnen flesjes vullen met 12 kleuren Groning ijszand. Yvonne Ording laat botten zoemen en snorren en kinderen kunnen zelf aan de slag om snorrebotten te maken, een van de eerste muziekinstrumenten. Het programma duurt ongeveer 1 1/2 uur. Ook is het documentatiecentrum omgetoverd tot een stripboekenlusthof; er liggen vooral stripboeken die over de Tijdmachine gaan.

Leiden: Kathleen van der Weerd vertelt in Jeugdboekhandel Silvester (Rapenburg 17) aan de pop Fionneke en iedereen vanaf 4 jaar korte verhaaltjes op 5 okt om 14u en 15u15 (toegang ƒ 6,50) en Ingrid en Dieter Schubert komen op 8 okt (15 en 17u) en lezen voor uit hun boeken 'Monkie', 'Woeste Willem', 'Platvoetje' en 'Van mug tot Olifant'. De toegang is gratis. Res 071-5128658.

Nijmegen: 8 okt (13u30) leest Simone Kramer voor uit haar boek 'De tocht van de Argonauten' in de Nijmeegse Kinderboekwinkel (Kannenmarkt 27) en tijdens de hele Kinderboekenweek is er een prijsvraag bij de tentoonstelling van Georgien Overwater, die de tekeningen maakte voor Paul van Loons 'Weg met die krokodil' en 'Meester Kikker'.

Rotterdam: De 'koningen van het kinderboek', Sjoerd Kuyper en Max Velthuijs, komen 4 okt naar boekhandel Donner (Lijnbaan 150) om met kinderen over hun boeken te praten en te signeren van 15u30-17u.

Utrecht: In de Middeleeuwse kelder van de Utrechtse Kinderboekhandel (Ganzenmarkt 10) kunnen kinderen Paul van Loon, de schrijver van het boekenweekgeschenk, ontmoeten en zijn boeken laten signeren op 4 okt van 15-16u30. 5 okt is het Boekenzondag rondom het Utrechtse stadhuis met om 13u liedjes en verhaaltjes over Liselotte, koning Bobbel uit de boeken van Marianne Busser en Ron Schröder voor kinderen vanaf 3 jaar, om 14u nog een keer Marianne Busser, maar dan voor kinderen vanaf 7 jaar. Om 14u leest Rindert Kromhout voor in de bibliotheek (Oude Gracht) en om 12 en 15u is er een stadswandeling waar de hoofdpersonen uit 'De val van de Vredeborch' van Thea Beckman vertellen over Utrecht in de Spaanse tijd. De wandeling duurt ongeveer een uur. Voor kinderen vanaf 10 jaar. Betty Sluyzer en Pauline Oud vertellen in woord en tekening over het begrip tijd aan jonge kinderen op 8 okt samen met Tijn, hoofdpersoon uit hun boek, om 14u en 15u (res 030-2322057).

Wetenschapsdag

Waarom worden mensen steeds groter? Hoe overwon de kleine David de reus Goliath? Waarom leeft de vinvis - één van de grootste dieren op aarde - van het allerkleinste voedsel (krill)? Op deze en nog veel meer andere vragen krijg je een antwoord in de landelijke Wetenschap-en Techniekweek en op de Wetenschapsdag, 5 okt. In veel universiteiten, musea, sterrenwachten, bibliotheken en onderzoeksinstituten kunnen kinderen gratis meedoen aan speurtochten, demonstraties, rondleidingen en proeverijen (zie ook pagina 5 van Agenda). Zo kan je als jonge onderzoeker op de Wetenschapsdag bij de Heerlense Sterrenwacht, Schrieversheide tussen 12-17u zelf een raket bouwen, er zijn bijzondere modelraketten, korte lezingen en presentatie van videofilms rond ruimtevaart. De sterrenwacht is ook 's avonds open van 19u30 tot 22u en bij heldere hemel zullen de telescopen gericht worden op de planeten Jupiter en Saturnus. Ook kun je proeven in het Natuurhistorisch Museum, Bosquetplein in Maastricht. Wie een broodje kever, bijenlarf of krekels in chocolade wil eten, moet na afloop van de lezingen over het eten van insecten maar gaan proeven bij de koks van de hotelschool.

Kinderrechten

'Kom op, vecht voor je recht'. Dat is het thema van 'Het Kinderrechtenfestival' dat 4 en 5 okt in het Land van Ooit gehouden wordt. Hoe kan je opkomen voor je eigen rechten en wat kan je voor anderen betekenen? Behalve spannende en leerzame doe-activiteiten zoals een kinderpersburo, het vele-culturen-café en de kinderrechtenbeurs is er zang, dans en theater. In het Werelddorp kom je alles te weten over kinderarbeid en zwerfkinderen. Toegang ƒ 17,50

Aap, noot, kunst

Laatste weekend van de manifestatie Aap, noot, kunst in Museum Boijmans van Beuningen met allerlei activiteiten voor kinderen. 4 okt 12-14u rondleidingen voor kinderen en Open Atelier (vanaf 4 jaar), 14-16u Tableau vivant, dansen en toneelspelen in de museumzalen, 5 okt: zelfde programma als 4 okt.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker