Kamer wil ruimere WIK

DEN HAAG, 2 OKT. Het kabinet zal zijn huidige plannen voor de Wet Inkomensvoorziening Kunstenaars (WIK) vandaag vrijwel zeker moeten bijstellen. De regering wil dat kunstenaars 60 procent van een bijstandsuitkering krijgen en dan mogen bijverdienen tot 115 procent. De Tweede Kamer vindt dat te mager.

De Kamer behandelde de WIK vandaag. Het CDA en GroenLinks lieten al in een eerder stadium weten een bijstandsuitkering van 75 procent passender te vinden. Verschillende kunstenaarsverenigingen hebben dat percentage zelf ook voorgesteld. Zij willen ook dat er tot 150 procent mag worden bijverdiend.

De PvdA en D66 hebben nu samen een amendement ingediend waarin wordt voorgesteld de kunstenaars een bijstandsuitkering van 70 procent te geven. Ze mogen dan tot 125 procent bijverdienen. Volgens Van Nieuwenhoven van de PvdA kost deze maatregel niets extra, doordat er immers geld overblijft van kunstenaars die hun bijstandsuitkering van 100 procent naar 70 procent zien gaan. Een uitkering van 75 procent vindt Van Nieuwenhoven te royaal, want dan komt de budgettaire neutraliteit volgens haar mogelijk wel in gevaar.

De VVD wil alleen een aanpassing van het wetsvoorstel als dat helemaal niets extra's kost en de liberalen moeten nog zien dat dit mogelijk is. (ANP)