Kabila stuurt troepen naar Brazzaville

KINSHASA, 2 OKT. President Laurent-Désiré Kabila van Congo (voorheen Zaïre) heeft gisteren aangekondigd troepen te sturen naar het buurland Congo-Brazzaville om het geschut dat al enkele dagen granaten afvuurt op Kinshasa op te sporen en uit te schakelen.

De burgeroorlog die vier maanden geleden uitbrak in Congo-Brazzaville dreigt te escaleren door artilleriebeschietingen, eerder deze week, op Kinshasa, de hoofdstad van buurland Congo, het voormalige Zaïre. Daarbij zijn al 21 doden gevallen. Kabila's Congo heeft gisteren gevraagd om een spoedzitting van de Veiligheidsraad over “de uit de hand lopende crisis” in Congo-Brazzaville.

Kabila en Pascal Lissouba, de in het nauw gedreven president van de voormalige Franse kolonie Congo-Brazzaville, werden het woensdag eens over de inzet van een detachement regeringstroepen uit Congo (ex-Zaïre). De hoofdsteden van beide landen liggen op schootsafstand van elkaar, aan weerszijden van de rivier de Congo. Het leger van Lissouba is verwikkeld in een bloedige burgeroorlog met de opstandige generaal Sassou N'Guesso, Lissouba's voorganger als president.

Sassou's milities hebben enkele districten van de hoofdstad Brazzaville in handen en beheersen sinds enkele weken het noorden van het land. Beide strijdende partijen beschikken over zwaar geschut. De staatsradio in Brazzaville beweert dat de dodelijke salvo's op Kinshasa zijn afgevuurd door uitgeweken leden van het garderegiment (DSP) van de in mei verdreven en vorige maand in ballingschap overleden ex-president Mobutu van Zaïre. De ex-gardisten zouden de kant hebben gekozen van generaal Sassou.

De komst van soldaten uit Kinshasa zal door de Verenigde Democratische Krachten (FDU), de minderheidscoalitie rond generaal Sassou, worden uitgelegd als een “oorlogsdaad'. Isidore Mvouba, woordvoerder van de FDU, zei dit gisteren in Libreville, de hoofdstad van Gabon. Mvouba: “Door een dergelijke stap raakt Kinshasa rechtstreeks betrokken in het conflict”.

Sinds het begin van de kanonnade over de rivier, afgelopen maandag, hebben regeringstroepen in Kinshasa geschutsposities betrokken en teruggevuurd op Brazzaville. Kabila en Lissouba gaven gisteren een gezamenlijk communiqué uit, waarin ze aankondigen dat “een detachement militaire waarnemers uit de Democratische Republiek Congo (ex-Zaïre) zal worden ingezet in Brazzaville om een corridor te creëren ter beveiliging van Kinshasa”.

Kabila's minister van Buitenlandse Zaken, Bizima Karaha, heeft gisteren in zijn rede voor de Assemblee van de Verenigde Naties de Veiligheidsraad gevraagd om een spoedzitting over de crisis in Congo-Brazzaville. Karaha: “Het is nu wel duidelijk dat de strijdende partijen het conflict niet langer beheersen.” (AFP, Reuter)