Hussein dreigde met Israel te breken

TEL AVIV, 2 OKT. De Jordaanse koning Hussein heeft gedreigd de diplomatieke betrekkingen met Israel te verbreken als premier Benjamin Netanyahu de 61-jarige sjeik Ahmed Yassin niet zou vrijlaten. Dat onthulde gisteravond de politieke commentator van de Israelische televisie.

Netanyahu bezweek voor deze zware druk en wees de oprichter van Hamas uit in de verwachting dat twee leden van de Mossad die onder dekking van Canadese paspoorten in Jordanië opereerden, door de Jordaanse autoriteiten aan Israel zullen worden uitgeleverd.

De twee 'Canadezen' werden vorige week op heterdaad in Amman betrapt tijdens een mislukte moordaanslag op Khaled Meshal, een Hamas-leider in de Jordaanse hoofdstad. Volgens de Israelische televisie gaf Meshal onder andere instructies voor het uitvoeren van de recente zelfmoordaanslagen in Jeruzalem. Bij de aanslag tegen Meshal zouden volgens de tv in totaal vier Mossad-agenten betrokken zijn geweest. Twee zouden zich nog schuil houden in de Israelische ambassade in Amman. “Ze kunnen er niet uitkomen”, zei de goed in veiligheidskringen ingevoerde tv-commentator Amnon Abramowitz.

Volgens hem heeft Netanyahu zijn toestemming moeten geven aan de mislukte moordaanslag in Amman. De Mossad voert zonder goedkeuring van de premier nooit acties buiten Israels grenzen uit.

De zaak blijft in het nieuws omdat de Jordaanse autoriteiten hebben aangekondigd de twee 'Canadese Israeliërs' te zullen berechten. Indien er daadwerkelijk sprake is van een uitwisseling van sjeik Yassin tegen de verdachten zullen de laatsten waarschijnlijk na het proces naar Israel worden uitgewezen.

De tv meldde gisteravond eveneens dat de Jordaanse kroonprins zondag in Israel de vrijlating van sjeik Yassin heeft rondgemaakt. Op het hoogtepunt van de diplomatieke crisis met Jordanië over de Mossad-aanslag in Amman vloog Ariel Sharon, de minister van Nationale Infrastructuur naar Amman om de gemoederen daar te sussen. Sharon, vroeger een voorstander van de omverwerping van de Hashemitische troon en van stichting van een Palestijnse staat in Jordanië, is thans een geziene gast in de Jordaanse hoofdstad.

Een woordvoerder van president Ezer Weizman heeft ontkend dat de gratieverlening van gisteren en vermindering van straffen voor zes Israeliërs die Palestijnen hebben vermoord, tot doel had kritiek op de vrijlating van sjeik Yassin in de kiem te smoren. Twee Israeliërs die betrokken waren bij een aanslag in 1992 waarbij een Palestijn werd gedood, werden na het uitzitten van vier jaar van de opgelegde tien jaar gevangenisstraf op vrije voeten gesteld. Vier anderen zagen hun straffen aanzienlijk verminderd. Een Israelische kolonist die wegens moord op een reeds gearresteerde en geboeide Palestijn in 1993 tot levenslang werd veroordeeld, zag zijn straf tot 15 jaar verminderd.

    • Salomon Bouman