Handel zingt liedje over val ringgit

Mahathir Mohamad mag zich sinds kort de meest bezongen man van Azië's financiële markten noemen, al geldt dat in dit geval niet figuurlijk maar letterlijk. Bankiers en handelaren in Zuidoost-Azië faxen elkaar dezer dagen de tekst van een lied dat speciaal voor de premier van Maleisië is geschreven.

De nieuwe woorden zijn geschreven op het oude Beatles-nummer 'Yesterday' en refereren aan de harde beschuldigingen die Mahathir deze zomer uitte aan het adres van de Hongaars-Amerikaanse miljardair en belegger George Soros.

'Yesterday, all my Soros seemed so far away', begint het nummer. Volgens Mahathir was de “gladde speculant” Soros schuldig aan de val van de Maleisische ringgit en andere Zuidoost-Aziatische munten. De ringgit verloor in drie maanden ruim twintig procent van zijn waarde. Mahathir greep deze zomer zelf in en trachtte de val met nieuwe regels voor de valutahandel te stoppen. Maar vrijwel alles wat Mahathir zei, veroorzaakte nieuwe druk op de Maleisische munt. Valutahandelaren vonden het daarom tijd voor een 'aubade'. “Why, did the ringgit go, I don't know, it wouldn't say. I said, something wrong and now I have to pay”.