Grote order US Airways voor Airbus

ROTTERDAM, 2 OKT. US Airways, een van de grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, is het dinsdagnacht met zijn vliegers eens geworden over de aanschaf van op termijn vierhonderd Airbusvliegtuigen. Dit hebben de twee bedrijven vanochtend bevestigd.

De order voor de eerste 120 toestellen vertegenwoordigt een waarde van dertig miljard gulden. US Airways gaat, na jaren van bezuinigingen en krimp, een nieuw netwerk voor transatlantische vluchten opzetten en tegelijkertijd meer binnenlandse vluchten uitvoeren tegen lagere tarieven. US Airways wil zo beter kunnen concurreren met goedkopere luchtvaartmaatschappijen als Southwest en Delta Express. US Airways wil zelf binnen zijn bestaande organisatie ook zo'n goedkoper werkende maatschappij opzetten.

De order bij Airbus was vorig jaar november al geplaatst, maar de vliegers van US Airways lagen dwars omdat een deel van hen salaris moet inleveren. De besparingen voor US Airways moeten vooral komen uit lagere personeelskosten. De vliegers op de binnenlandse vluchten gaan minder verdienen.

De bestuursvoorzitter van US Airways, Stephen Wolf, heeft het tegenover de vertegenwoordigers van de vliegers hard gespeeld. Hij zei dinsdag dat de onderneming in de toekomst geen enkele overlevingskans heeft als zijn plannen niet worden uitgevoerd.

Wolf, sinds een jaar topman van US Airways en daarvoor adviseur van Air France, zei ook dat de Airbusorder niet doorging als er nu niet snel overeenstemming kwam over de salariskwestie.

De onderhandelingen sleepten al maanden. De vliegers van US Airways die met de kleine Airbustypes de goedkopere binnenlandse vluchten gaan uitvoeren gaan er anderhalf procent op achteruit. Maar ze zullen straks nog steeds één procent meer verdienen dan vliegers bij Southwest en Delta Express.

Om de verlaging goed te maken krijgen ze een jaarlijkse winstuitkering of opties op aandelen in hun eigen onderneming. De vertegenwoordigers van de vliegers moeten het bereikte resultaat nog wel voorleggen aan hun achterban.