Feyenoord knoeiend en zwetend naar zege

ROTTERDAM, 2 OKT. Met hard werken en hard hollen heeft Feyenoord zich in het duel der figuranten van groep B van de Champions League de meerdere getoond van de Slowaakse kampioen FC Kosice. Het Rotterdamse multiculturele gezelschap trok gisteren ten strijde zoals de supporters dat het liefste zien: de blik op oneindig, de vuisten gebald, het zweet op de rug en de tong uit de mond.

Vooral op die manier kan Feyenoord zijn aanhang behagen. Het was dan ook een plezierige avond voor de liefhebbers van knoeien en snoeien. Maar wie was gekomen voor voetbal - een vleugje techniek, tactiek, spelinzicht en combinatievermogen - verdween met tranen in de ogen in de donkere herfstnacht.

Feyenoord won de wedstrijd tussen de twee slechtste ploegen van de groep met 2-0. In de stand zijn de Rotterdammers na de 3-2 nederlaag van Juventus tegen Manchester United op gelijke hoogte gekomen met de ploeg die twee weken geleden Feyenoord demonstreerde hoe voetbal het mooist en het best wordt gespeeld. De actuele situatie geeft de Rotterdamse club hoop op een succesvol vervolg. Het lijkt meer een strohalm waaraan Feyenoord zich dezer dagen vastklampt. De zege op FC Kosice is allerminst reden om trots te zijn.

Trainer Haan en zijn spelers vierden de overwinning op de Slowaakse voetballers als een broodnodig succes. Van de aanslag die Juventus op de geestelijke gezondheid van de Feyenoorders pleegde, wisten de Rotterdamse voetballers zich maar niet te herstellen. Na de nederlaag van afgelopen zondag in Groningen was het zelfs hoog tijd voor groepstherapie. Een praatsessie moest van de veeltalige selectie weer een eenheid maken. Tijdens die séance werd de Argentijnen Cruz en Sanchez en de Rus Kornejev duidelijk gemaakt dat in de cultuur van Feyenoord geen plaats is voor 'grote ego's'. Deze als sterren gepresenteerde spelers dienen te weten dat ze bij Feyenoord zijn om elkaar te helpen en niet zichzelf.

Zelfs Cruz beloofde beterschap in de paar woorden Engels die hij vaardig is. Hij mocht tegen Kosice na een rustperiode van anderhalve wedstrijd weer meespelen. Het moet de Argentijn een gevoel van opluchting hebben gegeven dat hij bij het betreden van het veld werd toegejuicht. Het was weer net als op die mooie zomerdag toen hij werd binnengehaald als de nieuwe Ronaldo. Ploeterend als een echte Feyenoorder probeerde de schichtige Argentijn gisteravond aan ieders wensen tegemoet te komen.

Cruz viel vaak, maar of dat nu door vermoeidheid kwam of door een overtreding van een tegenstander was niet duidelijk. De Franse scheidsrechter Sars meende aanvankelijk dat Cruz probeerde vrije trappen te versieren en bestrafte hem daarvoor met een gele kaart - Cruz is daardoor geschorst voor de volgende wedstrijd, tegen Manchester United. Gelukkig liet de Argentijn af en toe ook zien dat hij beter kan voetballen dan de meeste Feyenoorders.

Maar de ijver van Cruz en veel anderen was niet voldoende voor Feyenoord om zich los te maken van het krampachtige gevoel. In de eerste tien minuten kreeg Kosice zelfs twee kleine kansen. En in de twintigste minuut stond Kozlej volkomen vrij voor doelman Dudek, maar hij miste. Een paar minuten later juichte alles wat voor Feyenoord was. Eerst werd Van Bronckhorst neergelegd in het strafschopgebied, vervolgens benutte Van Gastel de strafschop: 1-0.

Tien minuten later werd Cruz voor zijn brutaliteit beloond. Weer viel hij, weer op de rand van het strafschopgebied, weer wist scheidsrechter Sars niet helemaal of de val was gespeeld. Maar Cruz keek hem aan alsof hem groot onrecht was aangedaan. En dat was voldoende voor de scheidsrechter om een vrije trap toe te kennen. Van Gastel lepelde de bal op de lat, waarna Cruz de terugspringende bal in het doel kopte. En zo hielp Cruz zich een beetje op de weg terug naar heldendom.

Feyenoord ging niet beter spelen. IJverig waren de spelers zeker wel. Maar ook nerveus en stuntelig. Sanchez miste daardoor een paar kleine kansen. In de verdediging voetbalden Van Gobbel, Fräser, Picun en Graff weer zo aandoenlijk zwak dat voor een nieuwe afgang van de Rotterdammers gevreesd moest worden. Maar Dudek toonde zich ditmaal een betrouwbare doelman. Het werd zelfs een levendige wedstrijd, waarin de balvaardige spits en topscorer van de Slowaakse competitie Semenik grote kansen kreeg. Het was zelfs een amusante wedstrijd, vooral door het grote aantal fouten en verkeerde passes.

De wedstrijd werd ook grimmig. Vooral Kosice meende van zich af te moeten slaan. Daardoor kreeg het publiek tenminste weer iets voorgeschoteld waarover het zich kon opwinden. Met de van een blessure herstelde Van Wonderen in de ploeg probeerden de ijverige Feyenoorders nog een doelpunt te maken. Van Bronckhorst zag een fraai schot van de ene doelpaal naar de andere doelpaal caramboleren, maar het bleef 2-0. Spelers, supporters en trainers putten hoorbaar moed uit de overwinning op het kleine Kosice. Ze zijn tevreden. En dat is in voetbal de hoofdzaak, nietwaar?

    • Guus van Holland