Drie arrestaties bij betoging tegen EU-verdrag

AMSTERDAM, 2 OKT. Bij een treffen tussen actievoerders en politie voor de Nieuwe Kerk in Amsterdam zijn vanmorgen drie personen gearresteerd. Ongeveer 150 actievoerders betoogden op de Dam tegen het Verdrag van Amsterdam, dat daar vandaag in het koninklijk paleis werd ondertekend. Toen zij zich richting Nieuwezijds Voorburgwal begaven, waarbij enkele dranghekken werden omgegooid, hielden politie-agenten hen tegen.

“De situatie escaleerde”, aldus een agent: “Er was afgesproken dat we niet zouden ingrijpen. Dit is een gevolg van miscommunicatie.” De actievoerders trokken rond half een naar het politiebureau op de Nieuwezijds Voorburgwal, waar ze rotjes gooiden en een EU-vlag in brand staken. Daarna trokken ze voor een sitdown-actie naar de hoek Spuistraat-Paleisstraat. Daar werden actievoerders het weekeinde voorafgaand aan de Eurotop in juni massaal gearresteerd.

Rond 11 uur vanochtend speelden actievoerders verkleed als Europese regeringsleiders aan een tafel op de Dam hun eigen 'Verdragje'. Hun 'werkontbijt' bestond uit bruine boterhammen met pindakaas. “J'ai décidé de changer le contract!”, riep een nep-Jospin met een papieren zak over het hoofd. Waarop een pseudopremier Kok vroeg: “Blair, kan jij effe een samenvatting geven?”

De actievoerders 'bejubelden' aanvankelijk op de op de Dam arriverende regeringsleiders met confetti, toetertjes, serpentines, EU-ballonnen en leuzen als 'meer politie!', 'wij eisen een balkonscène' 'meer ME op tv!'. Minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) werd sarcastisch toegejuicht met 'fantástisch man!' en 'hoera voor Hans!'.

Tijdens de Eurotop in juni werden in totaal ruim zeshonderd demonstranten gearresteerd. Justitie heeft nog niet beslist of de personen die toen op basis van artikel 140 (deelname aan een criminele organisatie) werden aangehouden ook zullen worden vervolgd. Het optreden van justitie en politie tijdens de Eurotop wordt nu onderzocht door respectievelijk een commissie onder leiding van vice-president J. Balkema van het gerechtshof in Arnhem en de Amsterdamse commissie (Schalken) voor politieklachten. Voorts schrijft de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) een verslag over de manier waarop tijdens de top een aantal buitenlandse arrestanten is uitgewezen. De rapporten verschijnen begin november. Dan presenteert ook burgemeester Patijn een onderzoeksrapport, over het driehoeksoverleg van burgemeester, justitie en politie in verband met de Eurotop.