De Acht Zaligheden

Archeologische fietsroute: De Acht Zaligheden, 23 kilometer. Te koop bij de VVV's in Noord-Brabant, zes gulden.

De Kempen is rijk aan prehistorische grafheuvels. Een deel van deze streek staat bekend onder de naam De Acht Zalig- of Seligheden, waarmee acht Brabantse dorpen worden bedoeld. In deze route gaat het vooral om het gebied rondom Knegsel, in een landschap dat grotendeels in de laatste ijstijd, 60.000 jaar geleden, is ontstaan. De tocht begint op het pleintje in Knegsel. Grafheuvels op deze route zijn er in overvloed: (1 tot en met 10). Bij 6 (zie foto) staat een bijzondere grafheuvel. Hij bestaat uit twee heuvels die door een achtvormige greppel worden omgeven. Ze dateren uit de Bronstijd (2000-800 v.Chr.). Houten paaltjes moeten voorkomen dat er op de heuvels wordt gecrost.