COTTAGE CHEESE TEABREAD EN BOSBESSEN MUFFINS

Twee bakrecepten waarbij het resultaat het goed zal doen op een high tea, maar ook op de ontbijttafel.

Voor het cottage cheese teabread is nodig:

3 eieren

125 gram gele basterdsuiker

225 gram cottage cheese (hüttenkäse)

200 gram dadels (ca. 24 stuks)

75 gram walnoten

250 gram zelfrijzend bakmeel

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een cakeblik in. Klop in een kom de eieren en de suiker romig. Voeg de cottage cheese toe, deze blijft korrelig maar dat verdwijnt tijdens het bakken. Ontpit de dadels en snijd ze in stukjes. Bewaar 8-10 walnoten, hak de rest grof.

Roer het zelfrijzend bakmeel en de gehakte walnoten en dadels door het beslag. Schenk het beslag in de vorm en garneer met de walnoten. Bak het brood op een rooster in het midden van de oven in 50-60 minuten gaar. Controleer met een satéstokje of de cake droog is. Laat hem op een rooster uitdampen.

Bosbessenmuffins

Smelt de boter. Klop in een kom de eieren met de basterdsuiker romig. Voeg de boter, de bloem, het bakpoeder, de kaneel en wat zout toe. Roer hier de melk door en tot slot de (gemengde) bosbessen. U kunt hiervoor ook goed bevroren bosvruchten, ook wel bessencocktail genoemd, uit de diepvries gebruiken en deze bevroren en al door het beslag roeren. Verdeel het beslag over 24 papieren vormpjes. Bak de muffins 15 minuten op 220 graden Celsius, schakel terug naar 175 graden en laat ze nog eens 15-20 minuten gaar worden.

Nodig voor 24 stuks:

200 gram boter

4 eieren

150 gram gele basterdsuiker

400 gram bloem

5 theelepels bakpoeder

1 theelepel kaneel

zout

2 deciliter melk

300 gram bosbessen (of bessencocktail uit de diepvries).