Canada boos over gebruik paspoorten

OTTAWA, 2 OKT. Gebruik van Canadese paspoorten door agenten van buitenlandse geheime diensten is onaanvaardbaar, zo heeft de Canadese premier Jean Chrétien gisteren in het Lagerhuis in Ottawa gezegd in een indirecte reprimande aan Israel. Chrétien reageerde op de arrestatie, vorige week in Jordanië, van twee vermeende agenten van de Israelische veiligheidsdienst Mossad na een aanslag op een leider van de Palestijnse moslim-fundamentalistische organisatie Hamas.

De twee arrestanten, die nog vastzitten maar de inzet zouden zijn van een ruil tussen Jordanië en Israel waarbij de zieke Hamas-oprichter sjeik Yassin vrijkwam, bleken in het bezit van Canadese paspoorten.

In een steek onder water aan het adres van Israel zei Chrétien gisteren: “Het is voor dit kabinet volkomen onaanvaardbaar dat iemand die voor een andere regering werkt, een Canadees paspoort gebruikt om illegale operaties te plegen, zoals deze lieden hebben gedaan.” Minister van Buitenlandse Zaken Lloyd Axworthy noemde het “zorgelijk dat Canadese paspoorten zijn gebruikt in deze kwestie”. Canada kent de namen in de paspoorten, maar heeft geen mededelingen gedaan over de identiteit van de arrestanten. Axworthy liet echter eerder doorschemeren dat er iets mis was met hun Canadese papieren. Ottawa heeft de 'Canadezen' juridische hulp aangeboden, maar dat aanbod hebben ze afgeslagen. Volgens Axworthy is dat ongebruikelijk.

Het zou niet de eerste keer zijn dat agenten van Mossad met vervalste Canadese paspoorten reizen. In 1973 ruimden Mossad-agenten in het Noorse Lillehammer een man uit de weg die zij ervan verdachten het brein te zijn geweest achter de moord op Israelische atleten tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München. Ook zij waren in het bezit van - gestolen - Canadese paspoorten, zo bleek na hun aanhouding. Victor Ostrovsky, een voormalige Mossad-agent uit Canada, schreef in 1990 in een boek dat de Israelische geheime dienst het liefst Canadese paspoorten gebruikt als zij haar agenten over de grens stuurt.