Borger

Archeologische fietsroute: Borger, 25 kilometer. Te koop bij de VVV's in Drenthe, zes gulden.

Hunebedden zijn ongeveer 5500 jaar oud, ouder dan de piramiden. Van deze stenen grafkelders zijn er in Nederland nog 54 over. De meeste staan op de Hondsrug in Drenthe. Bij het Nationaal Hunebedden Informatiecentrum (1) in Borger begint deze tocht. Hier is een gereconstrueerde steenkist te zien. Vlakbij het informatiecentrum staat het grootste hunebed: ruim 22,5 meter lang. Elders staan nog meer (resten van) hunebedden (2, 4, 6, 7, 8, 13) en/of grafheuvels (2, 3, 5, 7, 11, 12, 14). Het hunebed op de foto (13) had als opvallend kenmerk dat het vijf vloerniveaus had. De tocht voert verder langs karrensporen (4), een prehistorische weg (5), een markesteen (10) en 'ijslenzen', kuilen uit de ijstijd (9).