Bladen

VROUW VANDAAG & VRIENDIN

Maar liefst twee nieuwe wekelijks te verschijnen vrouwenbladen bereikten kort na elkaar de kiosken. Er is in de pers al uitgebreid gefilosofeerd over de verschillen, de overeenkomsten en de doelgroepen. Vrouw vandaag oogt wat serieuzer, Vriendin lijkt te mikken op een jongere doelgroep. Beide bladen bevinden zich tussen traditionele damesbladen als Libelle en Margriet en familiebladen als Story en Privé. Veel slankrecepten, bekentenissen (zwanger zonder het te weten, herenigingen tussen familieleden en traumatische ervaringen), nieuwtjes over mode en beauty-producten en human interest die net geen roddel mag heten.

*Vrouw vandaag, ƒ 1,95, Vriendin, ƒ 1,95

MARIE CLAIRE

Een openingsreportage over 'liefde wereldwijd': twaalf portretten van huwelijken en bijzondere relaties in bijvoorbeeld China, Guatemala en Mali. Verder extreem rechtse vrouwen in de Verenigde Staten: huisvrouwen die tussen de boodschappen en de zwemles voor de kinderen door wapens verzamelen en paramilitaire trainingen volgen. En Dossier penis: 'leer hem echt kennen', met a-seksuele foto's van blote mannen.

*Marie Claire, ƒ 8,50

EIGEN HUIS & INTERIEUR

Eigen Huis & Interieur bevat een gratis catalogus van De woonbeurs '97, die van 7 t/m 12 okt in de Amsterdamse Rai wordt gehouden. Voor wie na de Woonbeurs uit eten wil in Amsterdam biedt het tijdschrift tevens een reportage over vier restaurants die zowel vanuit culinair als vanuit design-oogpunt verantwoord te noemen zijn. Verder nieuwe woontrends uit Milaan (veel ronde en vierkante vormen) en 35 pagina's over droomhuizen.

*Eigen Huis & Interieur, ƒ 9,95

TALKIES

'Een onbevangen laatbloeier' wordt Pauline Huizinga in de nieuwe Talkies genoemd. Ze vertelt over haar tijd als vice-Miss Universe en haar baan als presentatrice van het RTL4 programma 'Showtime'. Ze zat achter een glazen tafel “zodat de kijkers mijn benen goed konden zien. Wist ik veel.” Verder interviews met Peer Mascini, Goedele Liekens en Hans Dulfer, een reportage over op maat gemaakte, traditionele herenschoenen en een overzicht van de nieuwste trends op schoengebied.

*Talkies, ƒ 8,95

ELLE WONEN

Elle wonen brengt deze maand een dubbelnummer dat geheel in het teken staat van de nieuwe woontrends: purisme (grove en 'eerlijke' materialen als vilt, linnen, schors en leisteen), soft sixties (de strakke dessins en vormgeving van de jaren zestig uitgevoerd in pastels en transparanten) en Oriënt (petroleumstelletjes, rijstlepels en eetstokjes in de keuken). Ook een portret van angry young designer Jasper Morrison, die naam maakte met strakke ontwerpen in snoepkleuren. En: een bijlage over vloeren.

*Elle Wonen, ƒ 9,95

OPZIJ

Er verschijnen steeds meer boeken waarin vrouwen hun eigen verhaal vertellen, aldus Opzij. Het tijdschrift selecteerde zo'n twintig van deze ego-documenten en verzamelde meningen van literatuurwetenschapper Hugo Verdaasdonk ('vrouwen lezen liever over emoties van ándere vrouwen') en Joop Boezeman (hoofd boekenprogramma van boekenclub ECI). Ook legt het tijdschrift cabaretier Paul Haenen langs de feministische meetlat en onderzoekt Fanny Bod hoe het komt dat in de bankwereld nog steeds zo weinig vrouwen doorstromen naar hogere functies. “De meeste vrouwen willen geen carrière maken, dat zie ik aan mijn vrouw en haar vriendinnen”, aldus een bankbestuurder.

*Opzij, ƒ 7,25

MIJN TUIN

Weer veel overweldigend groen in Mijn tuin deze maand. Bijvoorbeeld in de fotoreportage over het Zeeuwse 't Hof Overwellingen in Zuid-Beveland. De kern van het blad wordt gevormd door de tuinagenda van oktober met tips over het planten en verplanten van bomen en heesters.

*Mijn tuin, ƒ 7,25

FILOSOFIE MAGAZINE

Jostein Gaarder, de schrijver van het succesvolle De wereld van Sofie, ontdekte twee jaar geleden een authentieke liefdesbrief aan de filosoof Augustinus. Reden voor een filosofische speurtocht naar liefde en ontrouw. In Filosofie Magazine een voorpublicatie uit zijn 'Vita Brevis. Het leven is kort'. En: een amusante bespiegeling over computerbewustzijn aan de hand van de androïde Data uit de tv-serie Star Trek.

*Filosfie Magazine, ƒ 10,50