Barneveld wil gearresteerd raadslid kwijt

BARNEVELD, 2 OKT. De gemeente Barneveld wil een raadslid zijn maandelijkse vergoeding van 1.750 gulden ontnemen, omdat de man verdacht wordt van verkrachting en mishandeling. Aangezien een dergelijke stap wettelijk niet is toegestaan, overweegt het college van burgemeester en wethouders een proefproces. Namens de raad heeft de VVD-fractie minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) bovendien gevraagd om een wetswijziging, zodat raadsleden kunnen worden weggestuurd.

Het raadslid werd na de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 als enig D66-raadslid geïnstalleerd. Na enige tijd werd hij opgepakt en veroordeeld wegens brandstichting in de eigen woning. Na het uitzitten van zijn straf keerde hij, ondanks protesten van alle politieke partijen, terug in de raad, ditmaal op persoonlijke titel. Medio september werd hij aangehouden op verdenking van verkrachting en mishandeling. Hij zit nog steeds vast.

De man kan straks niet terugkeren, zo vindt de raad. “Dat zou het aanzien van het openbaar bestuur ernstig schaden”, aldus burgemeester A. Hardonk. “In de raad heerst het gevoel dat er een daad gesteld moet worden. De leden vinden het onverteerbaar dat de man straks weer gewoon mee vergadert.” De wet biedt evenwel geen grond voor verwijdering uit de raad en niet voor het inhouden van de maandelijkse vergoeding. Komende dinsdag besluiten B en W of er een proefproces komt, waarin het college zal eisen dat de vergoeding wordt geschrapt.