Vitesse laat kansen onbenut

ROTTERDAM, 1 OKT. In een bikkelharde wedstrijd heeft Vitesse gisteravond zijn meerdere moeten erkennen in de Portugese tegenstander SC Braga. De Arnhemse club had de uitschakeling in de eerste ronde van het UEFA-Cuptoernooi aan zichzelf te wijten. Na de 2-1 zege op eigen veld verzuimde Vitesse op vreemd terrein één van de scoringsmogelijkheden te benutten. Door twee rake strafschoppen behaalde Braga een 2-0 overwinning.

De spelers van Vitesse maakten in Portugal een gefrustreerde indruk. Middenvelder Van den Brom gooide na afloop een graspol naar een UEFA-waarnemer. Trainer Ten Cate liep de hele wedstrijd druk te gebaren langs de lijn. De meeste spelers discussieerden voortdurend met de Luxemburgse scheidsrechter Philippi, die enkele zware overtredingen van Braga onbestraft liet.

De arbiter nam twee keer een terechte beslissing. Hij bestrafte duidelijke overtredingen van Vitesse in het eigen strafschopgebied met een penalty. Aanvoerder Jorge benutte de mogelijkheden en hielp zijn club nog voor rust aan een ruime marge. Laros van Vitesse mocht van geluk spreken dat hij na een grove charge slechts een gele kaart kreeg. Laros was al in de eerste minuut ingevallen voor Fortes, die na een zware tackle van Jorge geblesseerd naar de kant ging.

De eerste strafschop kreeg Braga in de dertiende minuut. Doelman Westerveld reageerde te laat op een Portugese dieptepass. In plaats van de bal raakte hij de sprintende Karoglan. De Kroaat struikelde over de benen van Westerveld, die met een gele kaart werd bestraft. Jorge schoot raak vanaf de penaltystip en herhaalde deze prestatie in de achtentwintigste minuut, toen Zé Nuno met beide handen werd vastgegrepen door Laros.

Vitesse had nog ruim de tijd om ten minste een verlenging uit het vuur te spelen. Het combinatievoetbal van de bezoekende club stelde echter zwaar teleur. Vitesse kreeg nauwelijks kansen en bezorgde de Poolse doelman Wozniak van Braga een gemakkelijke avond. Pas in de slotfase was Van den Brom dichtbij een tegentreffer. Zijn kopbal belandde vier minuten voor het eindsignaal op de paal. Twee minuten later redde Wozniak met een knappe reflex na een schot van Curovic.

Net als twee weken geleden in Arnhem, waar Vitesse in de allerlaatste minuut een tegentreffer incasseerde, zocht Ten Cate de schuld bij de arbitrage. “We hebben niet van Braga, maar van de scheidsrechter verloren. Wat die man liet zien was bedroevend. Als alles normaal verloopt, spelen wij vanaf de eerste minuut tegen tien man. Die Jorge had eruit gestuurd moeten worden na die grove charge tegen Fortes.”

Volgens de Vitesse-trainer waren de Portugese penalty's terecht, maar had zijn ploeg ook twee strafschoppen verdiend. “We zijn hier gewoonweg geïntimideerd”, concludeerde Ten Cate.