Verdenking tegen agenten Warmoesstraat sterker

AMSTERDAM, 1 OKT. Sectie op het lichaam van de 48-jarige A. van Driel, die vorige week om het leven is gekomen nadat hij hardhandig uit het politiebureau in de Amsterdamse Warmoesstraat is verwijderd, heeft de verdenkingen tegen drie agenten versterkt. Van Driel kwam door schedel- en hersenletsel om het leven, zo heeft het gerechtelijk laboratorium in Rijswijk geconcludeerd.

Of het zeker is dat Van Driel door geweld om het leven is gekomen kan justitie nog niet zeggen. De verdenking tegen de drie agenten is volgens justitie verder gebaseerd op “diverse onafhankelijke getuigen”. Het onderzoeksteam van twaalf rechercheurs zal deze week weer een groot aantal getuigen horen. Een 38-jarige hoofdagent wordt verdacht van doodslag en 'zware mishandeling, de dood tot gevolg hebbend'. Een 29-jarige agent wordt verdacht van zware mishandeling. Justitie verdenkt een derde verdachte, een 26-jarige agent, van dood door schuld. Alleen de hoofdagent zit nog vast.

Tijdens een raadscommissievergadering in Amsterdam, waar de dood van Van Driel aan de orde kwam, vroeg hoofdcommissaris J. Kuiper aandacht van de politiek “voor het groeiend aantal mensen waar je echt niets mee kunt”.