Verdachte van doodslag van Tjoelker vrij

LEEUWARDEN, 1 OKT. De 17-jarige D.S. die in voorlopige hechtenis zat op verdenking van doodslag op Meindert Tjoelker, is gisteren op vrije voeten gesteld. Het hof is van oordeel dat de verdenking tegen hem niet groot genoeg is om hem langer vast te houden.

Het gerechtshof van Leeuwarden vernietigde het vonnis van de rechtbank om de verdachte nog eens 30 dagen vast te houden. De overige drie verdachten, twee 24-jarige Leeuwarders en een 27-jarige inwoner van Stiens, zitten nog vast.

De advocaat van de verdachte D.S., mr. E.J. Kuiters, had beroep aangetekend tegen het besluit van de rechtbank om de voorlopige hechtenis te verlengen. Zijn cliënt, die morgen achttien wordt, reageerde volgens Kuiters opgelucht op zijn vrijlating. Kuiters omschreef hem eerder als een “doodnormale jongen”.

Kuiters verklaarde ook eerder dat de rol van S. een andere was dan die van de drie overige verdachten. “Er moet een redelijk vermoeden van schuld zijn om iemand vast te houden. Dat kan aangroeien tot ernstige bezwaren en vervolgens tot bewijs. Het hof heeft na inzage in het dosssier bepaald dat de gronden voor een langere hechtenis niet bestaan. Dat is een hoopvol teken.”

Overigens trekt Kuiters uit de invrijheidstelling niet de conclusie dat zijn cliënt niet vervolgd wordt wegens de doodslag. “Het onderzoek loopt nog. In theorie kan er nog een dagvaarding komen.”

Tjoelker werd in de vroege ochtenduren van 13 september op de Nieuwestad in Leeuwarden ernstig mishandeld, nadat hij een groepje van vier mannen had aangesproken die fietsen vernielden. Hij overleed enige uren daarna in het ziekenhuis aan hersenletsel. Zijn dood veroorzaakte een golf van protest en emotie in Leeuwarden en andere plaatsen in het land. Een week na zijn dood kwamen in de Friese hoofdstad enkele duizenden mensen bijeen om te protesteren tegen zinloos geweld.