Talibaan: 'Bonino heeft geluk gehad'

KABUL, 1 OKT. Europees commissaris Emma Bonino (Humanitaire Hulp) heeft samengespannen tegen de regering van Afghanistan en mag zich gelukkig prijzen dat ze tijdens haar jongste bezoek aan dat land niet is berecht. Dat heeft een hoogwaardigheidsbekleder van de Talibaan, de moslim-fundamentalistische machthebbers in Kabul, gisteren gezegd.

Bonino werd maandag enkele uren vastgehouden in de Afghaanse hoofdstad en heeft het land inmiddels verlaten. De commissaris en haar delegatie “hadden eigenlijk terecht moeten staan” en hun invrijheidsstelling was “een daad van goede wil”, aldus mullah Mohammad Abbas, de Afghaanse minister van Gezondheid.

Abbas, een lagere islamitische geestelijke, zei dat Bonino en haar gevolg maandag in Kabul de Afghaanse wet hebben overtreden die verbiedt foto's te nemen of filmopnames te maken van mensen. Dit verbod is uitgevaardigd door een gezelschap schriftgeleerden uit Talibaankringen, die het afbeelden van mensen beschouwen als in strijd met de shari'a, de islamitische wet. Bonino werd tijdens een bezoek aan een ziekenhuis in Kabul vergezeld door journalisten die plaatjes maakten van Afghaanse vrouwen. “Ongelukkigerwijze”, aldus Abbas, “zijn er in deze wereld zelfzuchtige lieden die het kwaad en het zedenbederf verbreiden. Eén van hen heet Emma Bonino.”

Minister Abbas zei ook dat Bonino erop uit is te verhinderen dat de zetel van Afghanistan in de Verenigde Naties wordt overgedragen aan het Talibaanbewind. Die zetel wordt op dit moment bezet door een vertegenwoordiger van oud-president Burhanuddin Rabbani, die vorig jaar werd verdreven door de Talibaan.

Bonino, de hoogste buitenlandse bezoeker aan Afghanistan sinds de machtsovername van de Talibaan, werd tijdens haar hechtenis bedreigd met een AK-47 geweer (kalasjnikov). Een woordvoerder van de Talibaan noemde dit gisteren een “kleinigheid”. (AFP)