Speculaties over ruil; Israel laat Hamas-leider Yassin vrij

TEL AVIV, 1 OKT. Israel heeft vannacht sjeik Ahmed Yassin (61), geestelijk leider van de Palestijnse moslim-fundamentalistische beweging Hamas, volkomen onverwachts uit de gevangenis vrijgelaten en naar Jordanië uitgewezen.

Er zijn aanwijzingen dat er een verband is tussen de vrijlating van deze door Israel gevreesde Hamas-leider en een mislukte poging van de Israelische veiligheidsdienst Mossad om Khaled Meshal, het hoofd van het politieke bureau van Hamas, in de Jordaanse hoofdstad Amman te vermoorden. Twee 'Canadese toeristen' die na de aanslag door de Jordaanse veiligheidsdienst werden gearresteerd, worden er in Jordanië van verdacht agenten van de Mossad te zijn. In Jeruzalem wordt officieel gezwegen over een mogelijke uitwisseling van sjeik Yassin tegen de twee Canadezen; Amman zegt dat er “geen verband is tussen de twee zaken”. De Canadezen zelf hebben hulp van de Canadese ambassade in Amman afgewezen.

Koning Hussein verwelkomde vannacht sjeik Yassin bij aankomst in Jordanië en sprak de hoop uit dat hij na verbetering van zijn - zeer slechte - gezondheidstoestand naar Gaza zal kunnen terugkeren. Wegens zijn aandeel in de moord op twee Israelische soldaten werd de volledig verlamde Yassin in 1989 door een militaire rechtbank tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

Volgens een verklaring van de Israelische militaire woordvoerder is hij wegens zijn zorgwekkende gezondheidstoestand in vrijheid gesteld. Begeleid door Israelische helikopters heeft een Jordaanse militaire helikopter vannacht de Hamas-leider bij de Ayalon-gevangenis, niet ver van Tel Aviv, opgehaald. De Shin-Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst, en het leger, hadden gisteravond reeds uitgebreide veiligheidsmaatregelen rond de gevangenis getroffen.

Voordat er ook maar enige aanwijzing was dat Israel sjeik Yassin zou laten gaan, eiste koning Hussein gisteravond in een rede in de stad Zarka diens vrijlating. Volgens de Israelische krant Yediot Ahronot van vandaag heeft koning Hussein gisteren de Israelische premier Benjamin Netanyahu in een moeilijk telefoongesprek uitleg gevraagd over de schending van de Jordaanse soevereiniteit door de Mossad.

Ahmed Abdel Rahman, woordvoerder van het Palestijnse zelfbestuur, heeft vanmorgen “de deportatie” van sjeik Yassin naar Jordanië veroordeeld en diens terugkeer naar het “vaderland” geëist. Familieleden van slachtoffers van Hamas-terreur hebben ziedend gereageerd op de vrijlating van Yassin. Woordvoerders van linkse Israelische oppositiepartijen juichten vanmorgen de stap toe. Zij wezen echter op de tegenstrijdigheid in het handelen van Netanyahu, die enerzijds van de Palestijnse leider Yasser Arafat eist dat hij de Hamas-terreur bestrijdt en anderzijds een Hamas-leider van het kaliber van sjeik Yassin op vrije voeten stelt.

    • Salomon Bouman