Shell en Philips grote stijgers op effectenbeurs

AMSTERDAM, 1 OKT. De aandelen van Koninklijke Olie en Philips waren vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs de grote stijgers onder de hoofdfondsen. Deze bedrijven tellen zwaar mee in de AEX-beursindex die daardoor met 7,41 punten steeg naar 927,41 punten.

AMSTERDAM Het bericht van Shell dat de komende drie tot vijf jaar 15 procent van de banen schrapt in de raffinage- en verkoopactiviteiten in Europa lokte beleggers. Koninklijke Olie stond vroeg in de middag 3,20 hoger (2,9 procent) op 114,60 gulden. Het fonds was daarmee de sterkste stijger. Philips was een goede tweede in die rangorde met een koersstijging van 4,10 gulden (2,43 procent) op 172,50 gulden. Beleggers kochten aandelen Philips met het oog op de gisteren gedane uitspraak van topman Cor Boonstra dat het elektronicaconcern in 1999 een rendement op zijn netto geïnvesteerd vermogen kan halen van 24 procent. Dat is de helft meer dan in de eerste zes maanden van dit jaar (15,7 procent).

Opmerkelijk was de goede start van Begaclaim, die vanochtend voor het eerst genoteerd stond. Het aandeel vertegenwoordigt een eventuele schadevergoeding van 1,2 miljard gulden die de Begemann Groep claimt van Nederlandse staat en Amsterdamse effectenbeurs. Rond het middaguur stond het nieuwe fonds op 7,80 gulden, met een hoogste koers van 8 gulden vlak na aanvang van de handel. Het nu helemaal van de claim losgekoppelde aandeel Begemann verloor 6,10 gulden op 25,80 gulden. Daarmee was dit fonds de grootste daler op de beurs.

Rondom Elsevier was het vanochtend rustig. De aandelenkoers van de uitgever steeg dertig cent naar 29,20 gulden. Gisteren herstelde het aandeel al zes dubbeltjes, nadat de koers maandag 2,50 onderuitging. Beleggers vrezen omvangrijke claims voor Reed Elsevier in verband met de vrijdag gemelde fraude bij de Reed Travel Group.

Een gisteren bekendgemaakte reductie met tweehonderd arbeidsplaatsen bij Gist-brocades voerde de koers van het aandeel vanochtend niet verder op. De Delftse penicillineproducent stond onveranderd op 55,70 gulden. Gisteren steeg de koers met 3,20 gulden.

De aandelen Akzo Nobel werden vanochtend 4,10 gulden meer waard op 344,20 gulden. De stijging is het gevolg van het bericht dat het concern wordt toegelaten tot de Amerikaanse markt met het zwangerschapshormoon Follistim. Analisten dichten het product onder meer in de VS een goede toekomst toe. Gisteren steeg Akzo al 7,10 gulden.

De dollar is op de Europese wisselmarkten vanmorgen bijna een cent in waarde gedaald. De munt, gisteren gesloten op 1,9900, noteerde aan het begin van de middag 1,9855 gulden.

NEW YORK Wall Street was gisteren in een mineurstemming. Het feit dat de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de rentetarieven ongemoeid liet, deed daar niets aan af. Winstwaarschuwingen van de technologiefondsen wogen zwaarder. Het Dow Jones-gemiddelde kwam 46,17 punten lager uit op 7945,26.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio hield een rapport over de Japanse economie de gemoederen bezig. De slechter dan verwachte situatie die daaruit bleek zorgde voor een daling van de aandelenkoersen. De Nikkei-index zakte met 45,55 punten tot 17.842,16.