SFOR haalt radio en tv van Pale uit de lucht

SARAJEVO, 1 OKT. Troepen van de vredesmacht SFOR hebben in de Servische Republiek in Bosnië vier radio- en televisiezenders van de Bosnische Serviërs bezet. Radio en tv-Pale - die trouw is aan de wegens oorlogsmisdaden gezochte Radovan KaradziEÉc - zenden sindsdien niet meer uit.

In Maastricht zei de secretaris-generaal van de NAVO, Javier Solana, vanmorgen dat de zenders worden overgedragen aan volgelingen van KaradziEÉc' rivaal Biljana PlavšiEÉc.

SFOR-troepen, waaronder Russen, bezetten vanochtend op verzoek van Bosnië-gezant Westendorp de zender in TrebeviEÉc bij Sarajevo, die in Leota bij Nevešinje in het zuiden en die in Duga Njiva en Udrigovo in het noorden van de Servische Republiek. De Bosnische Serviërs zijn herhaaldelijk gewaarschuwd voor strafmaatregelen als ze in hun elektronische media blijven doorgaan met hun propaganda-oorlog tegen SFOR en de internationale gemeenschap en als ze blijven oproepen tot geweld tegen SFOR.

Maandag zond de in Pale gevestigde Bosnisch-Servische televisiezender SRT een verslag uit van een recente persconferentie van Louise Arbour, de openbare aanklager van het in Den Haag gevestigde VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië. De Bosnische Serviërs hadden zich verplicht het verslag volledig uit te zenden. Maandag bleek dat ze toch met de band hadden geknoeid. Vragen aan Arbour waren veranderd en de Serviërs hadden eigen commentaar toegevoegd. In dat commentaar werd gezegd dat het tribunaal “een politiek instrument is waarmee druk wordt uitgeoefend op de Serviërs” en dat de wegens oorlogsmisdaden gezochte Radovan KaradziEÉc en Ratko MladiEÉc “nationale helden” zijn. Oproepen van Arbour om verdachten uit te leveren waren geschrapt.

Gisteren waarschuwden woordvoerders van de Verenigde Naties in Sarajevo de Bosnische Serviërs al dat het geknoei met de band ernstige en wellicht militaire consequenties zal hebben. De Serviërs werd opgedragen de oorspronkelijke band alsnog uit te zenden en Arbour hun excuses aan te bieden. Vanochtend om zeven uur volgde de bezetting van de zendmasten waarvan de KaradziEÉc-getrouwe SRT gebruik maakt. Bij de bezettingen kwam het nergens tot incidenten.

Het optreden van de vredesmacht in Bosnië heeft in Maastricht geleid tot een aanpassing van de agenda op de bijeenkomst van de ministers van Defensie van de NAVO: vanochtend werd besloten een debat over de hervorming van de militaire structuur van de NAVO uit te stellen en in plaats daarvan de ontwikkelingen in Bosnië te bespreken. Welke conclusies daarbij zijn getrokken, was nog niet duidelijk. (Reuter, AFP)