Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de informele NAVO-top in Maastricht waar gesproken wordt over verlenging van het SFOR-mandaat in Bosnië. En het Rotterdamse project Duimdrop dat kleine kinderen buiten laat spelen en navolging kreeg tot in Zuid-Afrika. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Wie is Bram Peper? Een portret van de Rotterdamse burgemeester met o.m. een bijdrage van Gerard Reve. Verder een reportage over journalisten in oorlogsgebieden. Ned.1, 20.24-20.57u.

Nova. Met in ieder geval een gesprek met Peter van Straaten n.a.v. de overzichtstentoonstelling van zijn werk. Ned.3, 23.01-23.21u.

De kwestie. Kunnen gebeurtenissen als de dood van Meindert Tjoelker voorkomen worden door kinderen te testen op erfelijke aanleg voor agressief gedrag? Geneticus Hans Galjaard vindt van wel. RTL5, 22.40-23.15u.

DOCUMENTAIRES

Wat zijn nou... Beiden gewapend met een camera gaan Frans Bromet en Peter van Ingen op zoek naar de betekenis van het begrip 'ongewenste intimiteiten'. Ned.3, 19.56-20.26u.

Yoy: Tegentonen. Portretten van twee vroegtijdige schoolverlaters die via het jeugdwerk-garantieplan een baan hopen te vinden. Ned.1, 22.00-22.57u.

The Nazis - A Warning from History. Serie over de geschiedenis van het Derde Rijk. Ooggetuigen, niet alleen slachtoffers maar ook daders, vertellen over de Duitse invasie in Polen en de terreur van de nazi's. BBC2, 22.00-22.50u.

SPORT

SK Lierse - Sporting Lissabon. Rechtstreeks verslag van de Champions League-wedstrijd. BRTN2, 20.30-22.44u.

Feyenoord - Kosice. Rechtstreeks verslag van deze wedstrijd in de Champions League. Ned.3, 20.34-22.46u.

Barcelona - PSV. Rechtstreekse uitzending van de Champions League-wedstrijd Barcelona - PSV. Met aansluitend een samenvatting van de wedstrijd Feyenoord - Kosice. Ned.2, 20.40-23.30u.

KUNST

Conjuring Shakespeare. Serie over de aantrekkingskracht van Shakespeare's drama's voor hedendaagse acteurs en regisseurs. Over het thema familierelaties in King Lear en over de vraag waarom het stuk nog steeds zo populair is. BBC2, 20.30-21.00u.

VPRO-Laat: Mille Gilles. Documentaire over het werk van de Franse filosoof Gilles Deleuze (1925-1995), inspiratiebron voor een aantal hedendaagse kunstenaars, waarvan de Belgische kunstenaar Herman Asselberghs, de Amerikaanse architect Greg Lynn, de Franse ontwerper Bernard Cache en DJ Spooky uit de VS onder anderen aan het woord komen. Ned.3, 23.33-0.30u.

Zeugen des Jahrhunderts. Gesprek met kunsthistoricus Ernst Gombrich, schrijver van de The Story of Art. Duitsl.2, 0.15-1.15u.

Building sights, USA. Philip Johnson vertelt over zijn fascinatie voor de Grand Central Terminal in New York. BBC2, 0.50-1.05u.

FILMS

Whoops Apocalypse (Tom Bussmann, 1986, Engeland). Uitgelaten politieke satire wekt herinneringen aan het scherpzinniger 'Dr. Strangelove'. Amerikaanse presidente Loretta Swit probeert Britse premier Peter Cook af te houden van nucleair antwoord op inval in Britse kolonie. RTL5, 20.30-22.15u.

Martial Law III (Steve Barnett, 1992, VS). Vechtfilm met Jeff Wincott en Brigitte Nielsen. Veronica, 20.30-22.15u.

Merveilleuse Angélique (Bernard Borderie, 1964, Frankrijk/Italië/West-Duitsland). Tweede deel van populaire vijfdelige filmserie naar de romans van Serge en Anne Golon, over het turbulente liefdes- en huwelijksleven van aristocratendochter in het Frankrijk van de 17de eeuw. Met Michèle Mercier. SBS6, 20.30-22.30u.

.Mask (Peter Bogdanovich, 1985, VS). Oprechte 'male weepie' over man met verminkt hoofd (Eric Stoltz). Omringd door vooroordelen van vermeend fatsoenlijke medeburgers, vindt hij beschutting en genegenheid bij robuuste, Californische Hell's Angels. Met Cher als zijn verslaafde moeder. TV10, 21.30-23.50u.

.Edward II (Derek Jarman, 1991, Engeland). Zie Film-vooraf. Duitsl.1, 23.00-0.25u., tweetalig.

Blue Chips (William Friedkin, 1994, VS). Nick Nolte is een naar nieuw talent speurende coach in jachtige film over de frauduleuze praktijk van het collegebasketball. Filmdebuut van seven-foot center annex rapper Shaquille O'Neal. BBC1, 23.45-1.30u.

Tango Bar (Marcos Zurinaga, 1987, Puerto Rico/Argentinië). De hereniging van twee tango-artiesten (Raul Julia en Ruben Juarez), waarvan de een elf jaar geleden de dictatuur ontvluchtte, vormt het dramatische raamwerk voor film die een overzicht biedt van de geschiedenis van de Argentijnse dansvorm, onder meer aan de hand van clips uit speelfilms. Duitsl.1, 0.45-2.10u., nagesynchroniseerd.

Identificazione di una donna (Michelangelo Antonioni, 1982, Italië/Frankrijk). Laatste film die Antonioni zelfstandig voltooide wekt vooral herinneringen aan zijn klassieke drieluik van de vervreemding ('L'avventura', 'La notte' en 'L'eclisse'). In een persoonlijke en artistieke impasse verkerende filmregisseur probeert een fictieve vrouw voor zijn volgende film te identificeren. Onderwijl beleeft hij reële liefdesaffaires met twee vrouwen (Christine Boisson en Sandra Silverio) die hem overvleugelen in daadkracht. Duitsl.2, 1.15-3.20u., nagesynchroniseerd.

The Clan of the Cave Bear (Michael Chapman, 1986, VS). Prehistorische wees Darryl Hannah ontpopt zich tot vroege feministe en brengt een stam Neanderthalers enige beschaving bij in onopvallende, door John Sayles geschreven bewerking van romancyclus van Jean M. Auel. Fotografie van Jan de Bont. BBC1, 1.30-3.05u.