Parijs zet auto's stil wegens smog

PARIJS, 1 OKT. De helft van de auto's in Parijs moet vandaag aan de kant blijven. De luchtvervuiling is zo zorgwekkend dat deze ingrijpende maatregel voor het eerst moest worden genomen. Het openbaar vervoer is gratis. In Rome en Athene bestaan dit soort maatregelen al jaren.

Aan het eind van de ochtend bleek dat de vervuiling eenderde minder was dan gisteren. Dat kwam gedeeltelijk door de mindere uitlaatgasproductie, maar ook doordat het minder warm was.

Gisteren aan het begin van de middag werd smog-alarmfase 3 bereikt, net als eind augustus. Vooral het oosten van Parijs werd getroffen door de gevolgen van autoverkeer, warmte en geen wind: 442 microgram NO per kubieke meter gedurende een uur.

Auto's en motoren met oneven nummerborden mochten rijden. Mensen met even nummerborden riskeerden een boete van 300 gulden en het aan de ketting leggen van hun voertuig. De politie had duizend man ingezet om de naleving te controleren. De gevolgen waren vanmorgen merkbaar. Het verkeer op de ringwegen liep soepeler door, de ochtendfiles richting Parijs waren maar 60 in plaats van 150 kilometer lang en op straat is het wat kalmer. Toch waren heel wat even nummerborden te zien. Veel mensen gingen er misschien van uit dat de politie het nog bij waarschuwingen zou laten. Tenzij alle even-rijders behoren tot de categorieën die zijn uitgezonderd van de maatregel: elektrische- en LPG-auto's, hulpdiensten, artsen, apothekers, taxi's, voedsel- en geldtransport, krantenvervoer, journalisten en handelsreizigers. Naar schatting viel tien procent van het wagenpark onder de uitzondering. Desondanks verwacht men dat ruim 400.000 auto's minder in Parijs en 750.000 auto's minder in de directe voorstadzone om de stad zouden rijden.

Minister Voynet (Milieu) heeft steeds gezegd dat deze maatregel een stoplap is en dat fundamentele oplossingen dringend geboden waren. Daarbij denkt men aan groene vignetten voor schone auto's, zodat de vuile die daar niet over beschikken, op smogdagen aan de kant kunnen worden gezet. Over de invoering van het groene vignet bestaat nog geen begin van overeenstemming.