Oppositie wil weer iedere dag in Belgrado betogen

BELGRADO, 1 OKT. De Servische oppositie wil de dagelijkse straatdemonstraties tegen het bewind van Slobodan MiloševiEÉc hervatten. Gisteren maakte de oproerpolitie in het centrum van Belgrado met harde hand een eind aan een betoging van tien- tot twintigduizend opposanten van het bewind. Aanleiding tot de demonstratie was de afzetting van de burgemeester van Belgrado en het ontslag van de leiding van het onafhankelijke televisiestation Studio B, eerder gisteren.

De politie voerde charges uit met de gummiknuppel en dreef de demonstranten uiteen toen zij van het Plein van de Republiek door het centrum wilden lopen. Er vielen diverse gewonden en er werden arrestaties verricht.

De betogers hadden gevolg gegeven aan oproepen van de Belgradose studentenbond en twee oppositiepartijen, de Democratische Partij van Zoran DjindjiEÉc en de Burgeralliantie van Vesna PešiEÉc. Hun protest gold enerzijds de afzetting van burgemeester DjindjiEÉc, eerder gisteren, en anderzijds het ontslag van de leiding van Studio B. Beide maatregelen werden gisteren genomen door de gemeenteraad van Belgrado, in afwezigheid van de leden van de Democratische Partij. De vice-voorzitter van de gemeenteraad zei dat burgemeester DjindjiEÉc en de leden van diens Democratische Partij niet waren opgeroepen voor de zitting “omdat ze zo vaak afwezig zijn”.

Het initiatief tot de afzetting van DjindjiEÉc werd genomen door de Servische Vernieuwingsbeweging van Vuk DraškoviEÉc, afgelopen winter nog de partner van DjindjiEÉc in de dagelijke protestbetogingen tegen het bewind. Enkele uren later nam de gemeenteraad nog een besluit: de raad verving de directie van het onafhankelijke televisiestation Studio B door een regimegetrouwe directeur, die de controle over het station onmiddellijk overnam. Tot op dat moment had Studio B opposanten van het regime opgeroepen deel te nemen aan de betoging van gisteravond. Zodra de nieuwe directeur het gebouw betrad, werd muziek ten gehore gebracht. Gisteravond demonstreerden de aanhangers van DjindjiEÉc onder het raam van Studio B - maar op de nieuwsuitzendingen werd daarvan met geen woord gerept.

DjindjiEÉc riep zijn aanhang gisteren op elke avond te komen betogen tegen het bewind. (Reuter, AP, AFP)