Mahathir gispt valutahandel weer

SANTIAGO, 1 OKT. Premier Mahathir Mohamad van Maleisië blijft bij zijn standpunt dat de valutahandel aan banden moet worden gelegd. Mahathir wees vanmorgen de Westerse media en het Internationale Monetaire Fonds aan als medeschuldig aan de financiële crisis waarin de landen in Zuidoost Azië dit jaar zijn geraakt.

“De activiteiten van valutahandelaren beperken de vrijheid van anderen, de volkeren van veel landen en deze landen zelf,” zei Mahathir in een toespraak in Chili tijdens een conferentie van landen die grenzen aan de Stille Oceaan.

De Maleisische ringgit is dit jaar tot nu toe met 30 procent gekelderd tegenover de dollar, en bereikte vanmorgen na Mahathirs uitspraken een nieuw dieptepunt op de valutamarkt. Ook de Indonesische roepia en de Filippijnse peso zakten verder weg naar nieuwe dieptepunten.

Een maand geleden veroorzaakte Mahathir grote onrust in de financiële wereld met zijn standpunten, en twee weken geleden raakte hij openlijk in conflict met de beleggers George Soros tijdens de IMF-jaarvergadering in Hong Kong. Destijds suste de Maleisische minister van financiën Anwar Ibrahim de gemoederen. Mahathir ging vanmorgen echter door met zijn harde kritiek, en voorspelde dat de valutacrisis Maleisië zou dwingen zijn import met 20 procent terug te schroeven.

(AP, Reuter)