Kunstenbond laakt Nuis

AMSTERDAM, 1 OKT. De Kunstenbond FNV verwijt staatssecretaris Nuis (cultuur) op het laatste moment een toezegging van 4,5 miljoen gulden voor veertig extra banen in de podiumsector te hebben ingetrokken. Dat komt volgens de bond op een buitengewoon slecht moment nu de onderhandelingen over een nieuwe cao voor dansgezelschappen als het Nationaal Ballet, Nederlands Danstheater en het Scapino beginnen.

Bestuurder Steeph Custers van de bond zegt dat de dansgezelschappen door de verscherpte regels voor arbeids- en rusttijden van personeel dat de voorstellingen begeleidt, grote behoefte aan extra menskracht hebben, vooral op dagen van topdrukte. Als het ministerie geen extra banen toestaat, zal het vooral voor gezelschappen die internationale tournees afwerken welhaast onmogelijk worden zich aan de regels te houden.

De FNV-bond vindt het “te zot voor woorden dat de aangekondigde BTW-verlaging op kunstvoorstellingen ten koste gaat van de eerder dit jaar beloofde 4,5 miljoen gulden voor extra banen in de podiumsector”. Volgens een woordvoerder van het ministerie is er nooit 4,5 miljoen gulden voor extra banen toegezegd.

Het probleem van de rusttijden zou Nuis juist hebben ondervangen door aan de BTW-verlaging op voorstellingen de voorwaarde te verbinden dat het voordeel in eerste instantie moet worden aangewend om de meerkosten van de nieuwe Arbeidstijdenwet te dekken. (ANP)