Johan Strauss

Foto: Struisvogel Johan Strauss (1993) vertolkte de hoofdrol in een commercial voor Dommelsch Bier. In een tot woestijn omgebouwde studio speelde hij dat hij heel veel dorst had. Ineens kreeg hij een ingeving, zo ging zijn rol verder. Hij stak zijn kop in het zand om even later zichtbaar opgelucht aan de 'andere kant van de wereld' weer op te duiken in een winterlandschap met sneeuw en ijs. 'Verfrissend bier', luidde de over te brengen boodschap.

Het ging allemaal niet vanzelf, legt dierencaster Frans van Boxtel van Animal Center De Ark te Gilze Rijen uit. “We hebben een emmer met voer voor hem ingegraven. Anders was hij niet nieuwsgierig te krijgen. We zijn twee dagen met hem bezig geweest.” Struisvogels zijn namelijk niet de makkelijkste acteurs om mee te werken, zo weet Van Boxtel. “Ze zijn erg schrikachtig. Als ze in de natuur gevaar tegenkomen, slaan ze meteen op de vlucht. Ze moeten zich honderd procent thuisvoelen. Anders wordt het niks.” Johan is een prettige uitzondering op die regel. Hij is relaxed voor een struisvogel. Hij kwam vlak na zijn geboorte uit een dierentuin met twee collega's naar Gilze Rijen. Hij was de enige die mocht blijven. De andere twee gingen naar een boer in de buurt. (Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold)