Iraanse minister Kharrazi: 'Wereld moet nog eens over Iran nadenken'

NEW YORK, 1 OKT. De wereld moet “opnieuw nadenken” over de Islamitische Republiek Iran na de verkiezingsoverwinning en het aantreden van president Mohammad Khatami.

Dat heeft de nieuwe Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Kamal Kharrazi, gisteren gezegd in een toespraak in New York, middenin de Amerikaans-Franse ruzie over de investeringen van de Franse oliemaatschappij Total in Iran.

De verkiezingen die Khatami aan de macht brachten “tartten het imago van Iran als een statisch en rigide land”, aldus Kharrazi.

In wat werd aangeprezen als de eerste toespraak van een Iraanse minister van Buitenlandse Zaken tot een Amerikaans gehoor sinds 1979 kritiseerde Kharrazi de Amerikaanse sanctiewet die strafmaatregelen omvat tegen buitenlandse investeerders in Iran. Maar tegelijk onderstreepte hij dat de nieuwe Iraanse regering in principe open staat voor herstel van relaties met de Verenigde Staten, mits Washington de eerste stap zet. Hij wees er daarnaast op dat het niet mogelijk is sancties op te leggen en tegelijkertijd tot een dialoog op te roepen. “Dat wil zeggen dat hun (de Amerikaanse) oproep tot een dialoog niet oprecht is.”

Iran en de VS hebben geen diplomatieke betrekkingen, en de VS hebben daarnaast een totale handelsboycot tegen het land afgekondigd, in 1996 versterkt met de sanctiewet. Washington heeft gezegd bereid te zijn tot een dialoog met Iran als Teheran een eind maakt aan zijn verzet tegen het Israelisch-Palestijnse vredesproces, aan steun voor internationaal terrorisme en aan gemelde inspanningen om massa-vernietigingswapens te ontwikkelen. In zijn toespraak ontkende Kharrazi dat Iran terrorisme steunt of kernwapens ontwikkelt.

Kharrazi, die in de VS is opgeleid en acht jaar ambassadeur bij de Verenigde Naties in New York is geweest, werd in augustus op zijn huidige post benoemd na het aantreden van president Khatami. Deze liberale ex-minister van Cultuur werd als president gekozen door een grote meerderheid van de Iraniërs op basis van zijn beloften van verbetering van de economische situatie en verruiming van hun persoonlijke vrijheid. (AP, Reuter)