Gist-brocades sluit fabriek, 200 banen weg

DELFT, 1 OKT. Het Delftse biotechnologie-concern Gist-brocades wil op 1 oktober volgend jaar zijn fabriek voor steriele penicillines in Delft sluiten. Als gevolg van reorganisaties, die het bedrijf gisteren bekend maakte verdwijnen 200 van de ruim 1.900 arbeidsplaatsen.

Sluiting van de penicillinefabriek kost ongeveer 80 mensen hun baan. De sluiting resulteert in een omzetverlies van 20 miljoen gulden. Gist heeft de ondernemingsraad en de vakorganisaties gisteren van de plannen op de hoogte gesteld.

De aangekondigde reorganisatie is het resultaat van een studie naar de wijze van organisatie binnen het bedrijf die half 1996 is begonnen. De onderneming noemde het gisteren 'zeer onwaarschijnlijk' dat alle werknemers die straks overbodig zijn binnen Gist een andere baan kunnen vinden. Met de reorganisatie moet een bezuiniging worden bereikt van ongeveer 36 miljoen gulden op jaarbasis.

Behalve de 80 mensen die door sluiting van de penicilline-fabriek hun baan verliezen zijn er zo'n 120 die door afslanking van de productie en de logistiek van de antibiotica in Delft moeten afvloeien. Volgens de directie zijn de ingrepen noodzakelijk om de productielocatie in Delft te kunnen handhaven.

De Industrial Pharmaceutical Products Division (IPPD) van Gist heeft begin jaren negentig een forse groei doorgemaakt, zowel in omzet als in het aantal vestigingen in het buitenland.

“We zijn de afgelopen vijf jaar een globaal bedrijf geworden in penicilline,” zo zei een woordvoerder gisteren. “Het aantal productielocaties is in die tijd gestegen van twee in Nederland en Portugal tot vijftien over de hele wereld. In de tussentijd hebben we misschien niet genoeg gekeken naar onze eigen vestiging. Daar blijken nog een heleboel dingen verbeterd te kunnen worden.”

De sluiting van de fabriek voor steriele penicillines betekent feitelijk dat Gist-brocades zich geheel terugtrekt van deze markt, die klein is en niet meer interessant wordt gevonden. Bovendien is de productiefaciliteit verouderd en is een eventuele dure renovatie hoegenaamd niet terug te verdienen.

Gist-brocades is gedwongen tot een herbezinning bij de penicilline-productie omdat nieuwe producenten uit met name India en China voor een prijzenslag hebben gezorgd. Had Gist begin jaren negentig nog uitsluitend concurrentie te duchten van Europese bedrijven, op dit moment is een Chinese fabriek de tweede - na Gist - grootste ter wereld.