Fractie van CDA hekelt teveel aan vernieuwing

DEN HAAG, 1 OKT. De CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft forse kritiek op partijvoorzitter Helgers en is ook ontevreden over fractievoorzitter De Hoop Scheffer. Veel fractieleden vinden dat de vernieuwing van de fractie te ver doorschiet.

“De kern van de zaak lijkt me duidelijk: iedereen die schuldig wordt geacht aan de verkiezingsnederlaag van 1994 moet verdwijnen”, zei financieel specialist Terpstra gistermiddag. “Lubbers is weg, Brinkman is weg en nu moet de fractie weg. Zuur, want het partijbestuur uit 1994 blijft gewoon zitten.” Terpstra, die twee weken geleden bij Prinsjesdag nog de alternatieve begroting van het CDA hielp opstellen, staat op de concept-kieslijst van het partijbestuur op de 36ste plaats.

In een besloten vergadering van de fractie hebben veel fractieleden gisteren heftig gereageerd op de 'schoonmaak' van Helgers. Wim Mateman, de oudgediende die luid en duidelijk heeft aangekondigd zich niet bij de beslissing van het partijbestuur neer te zullen leggen, sprak van “felle en emotionele kritiek, unaniem gedeeld door de hele fractie.”

Een prominent fractielid bevestigde dat van een inhoudelijke discussie over vernieuwing weinig sprake was: “Er was een schot hagel over de kudde gegaan en de kudde kermde.”

Fractieleden vinden dat Helgers voorbijn gaat aan het belang van parlementaire ervaring “De continuïteit van het werk wordt ernstig geweld aangedaan. Helgers miskent de ingewikkeldheid van het werk. Hij kiest voor een lijn waarbij het collectieve geheugen verdwijnt. De fractie begint straks bijna helemaal bij af”, zegt V.A.M. van der Burg, fractielid sinds 1979. Van der Burg heeft vorige week zelf al aangegeven 'niet beschikbaar' te zijn voor en volgende termijn.

De toegevoegde waarde van nieuwkomers wordt volgens de fractieleden door het partijbestuur overschat. Sommige nieuwkomers zouden ook zelf een 'te romantische' opvatting van het Kamerwerk hebben. “Kamerwerk is als een scrum bij rugby: het is heel hard duwen en trekken en je komt uiteindelijk maar twintig centimenter voor of achteruit”, zei Hans Hillen, die als nummer vijftien op de ontwerp-lijst staat.

Indirect bestaat ook kritiek op de opstelling van De Hoop Scheffer. De fractieleider steunt voluit de vernieuwing van de kandidatenlijst, zoals het partijbestuur die maandagavond vaststelde. “Ik heb nog nooit een fractieleider meegemaakt die zo weinig voor zijn mensen opkwam”, zei een fractielid, dat niet met name wilde worden genoemd.

Andere fractieleden wijzen erop dat De Hoop Scheffer geen ruimte had om de 'schoonmaak' te beperken van de fractie die al was ingezet voor zijn aantreden in maart. “Zijn inzet was soms een andere, maar hij kon niet anders dan zich neerleggen bij de uitkomst”, aldus een fractielid dat zelf niet terugkeert.