FC Twente gered door strafschop in blessuretijd

ROTTERDAM, 1 OKT. Door een benutte strafschop in blessuretijd heeft FC Twente zich geplaatst voor de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi. Van Halst was matchwinner in Oslo, waar thuisclub Lillestr⊘m genoeg dacht te hebben aan een gelijkspel. De eerste wedstrijd hadden de Noren twee weken geleden in Enschede met 1-0 gewonnen. Door de late treffer van Van Halst behaalde FC Twente gisteravond een 2-1 zege en werden de Scandinaviërs op eigen terrein uitgeschakeld.

Van Halst hield zijn zenuwen in bedwang, toen de Franse scheidsrechter Saules een handsbal van de Noorse verdediger Werni met een penalty en een rode kaart had bestraft. Na zijn eerste aanloop werd de kleine spelverdeler nog teruggefloten. Na zijn tweede aanloop schoot Van Halst de bal met veel gevoel in de rechterhoek. Afgelopen weekeinde had hij tegen NAC ook al gescoord vanaf de elfmeterstip.

Achter het Noorse doel hielden enkele honderden supporters van FC Twente de adem in. Eén van hen kreeg na afloop het voetbalbroekje van Van Halst, zoals de speler vooraf had beloofd. De fan had een reis van 24 uur achter de rug om zijn favoriete club te steunen. “Belofte maakt schuld”, aldus Van Halst die in zijn onderbroek voor de microfoon verscheen.

Van Halst was na afloop een gelukkig man. “Dat we met zulke beperkte middelen hier toch hebben gewonnen is een zegen voor het voetbal. Eindelijk hebben we het beetje geluk gehad dat we in de eerste wedstrijd misten. We hebben enorm naar de tweede ronde gehunkerd.”

Trainer Meyer vergeleek de Europese bekerwedstrijd met een Duitse krimi. Volgens de voormalige Oost-Duitser zijn de televisieuitzendingen van Tatort en Derrick minder spannend dan de ontknoping in de Noorse hoofdstad. “Je had een by-pass nodig om alle opwinding de baas te worden”, sprak een zichtbaar opgeluchte Meyer na de gewonnen wedstrijd. De coach rende minutenlang over het veld, waar zijn spelers hun dankbaarheid betuigden voor de steun van het Twentse publiek.

Meyer noemde Lillestr⊘m “een ongelooflijk goed georganiseerd elftal”. Daarmee werd de Noorse counterclub overdreven gecomplimenteerd. In beide wedstrijden hanteerde Lillestr⊘m een defensieve tactiek. In beide duels maakte de Afrikaanse spits Diallo de enige treffer uit een strafschop. Zijn treffer in Oslo volgde op het openingsdoelpunt van Vennegoor of Hesselink. De onervaren spits scoorde tien minuten na rust met een kopbal. “Dit is een jongensdroom”, reageerde de negentienjarige Vennegoor of Hesselink.