Don Luis bezweert de geest van Cruijff

Barcelona staat volgens trainer Louis van Gaal vanavond voor een zware krachtproef. 'Tegen PSV zal blijken hoever we zijn.'

BARCELONA, 1 OKT. De vrienden van de media, zoals Louis van Gaal de sportpers wat spottend pleegt te omschrijven, waren gisteren niet welkom op de training van FC Barcelona. En dat is in strijd met het beleid dat hij bij Ajax voerde. Als technisch directeur van die club vond Van Gaal juist dat journalisten de trainingen moesten bezoeken om zijn voetbalfilosofie te kunnen begrijpen. Maar in Spanje heeft hij met andere werkomstandigheden te maken. Tal van tv-camera's en een legertje van zo'n veertig journalisten volgen Barca dagelijks op de voet. En als Van Gaal in zijn gedrevenheid weer eens uitvalt tegen een speler kan dat smakelijke beelden en smeuïge artikelen opleveren.

Daarom heeft hij zich voorgenomen regelmatig een dag in te ruimen om achter gesloten deuren “tactische snufjes” uit te proberen. De perfectionist Van Gaal probeert het eerste elftal van FC Barcelona naar zijn hand te zetten en de rest van de club te herstructureren. De jeugd moet weer de basis vormen van alles. En het vlaggenschip van Catalonië dient aanvallend voetbal te spelen.

In de voorbereiding op Nederlandse bodem twijfelde Van Gaal nog. Vreesde hij dat hem de tijd niet zou worden gegund om Barca naar zijn inzichten om te scholen en liet hij het elftal voetballen als onder Robson. Maar in de rust van de oefenwedstrijd tegen Real Mallorca, nu de revelatie in de Primera Division, gooide hij het roer om. In een 3-4-3-systeem proberen zijn discipelen sindsdien vooruit te verdedigen, zoals Van Gaal dat noemt, en bij balverlies niet paniekerig terug te hollen naar het eigen doel.

“In de opbouw van verdediging naar de aanval gaat het nog weleens fout”, bekent Van Gaal. “Maar we hebben nog steeds weinig wedstrijden verloren (alleen tegen Real Madrid en Newcastle United) en daar ben ik heel tevreden over. We laten achter de verdediging een ruimte van vijftig meter open en dat houdt risico's in. De spelers staan echter open voor deze aanpak. Net als voor mijn opvatting dat ze op diverse plaatsen in het elftal inzetbaar dienen te zijn.”

De offensieve speelwijze schreeuwt om verdedigers met veel loopvermogen. Zoals Sergi en Reiziger. De laatste herkende Van Gaal na een jaar AC Milan bijna niet meer terug. En dat heeft niets met zijn plots weelderige haardos te maken. “De eerste weken dat ik weer met Reiziger trainde ben ik van hem geschrokken. Hij is in zijn ontwikkeling zelfs een beetje achteruit gegaan. Vooral zijn tactisch inzicht is bij Milan niet verder ontwikkeld. Wanneer dek je kort, wanneer geef je een tegenstander ruimte. Dat soort zaken.”

Over de andere Nederlander in zijn selectie, Ruud Hesp, is Van Gaal meer dan te spreken. “Zijn komst werd door het publiek met enige scepsis ontvangen. Wat moest Barcelona met een onbekende bijna 32-jarige doelman? We hebben hem voor de leeuwen moeten werpen toen Vitor Baia geblesseerd raakte. Maar ondertussen heeft hij punten voor ons gewonnen.”

Van Gaal baarde opzien in Spanje met zijn opvatting dat PSV in de Champions League favoriet is in Groep C. El PSV es el mejor del grupo, schreeuwden de krantenkoppen. “PSV heeft een ingespeeld elftal dat al twee jaar in dezelfde samenstelling opereert. Wij verkeren in de opbouwfase. Tegen PSV zal blijken hoever we daarmee zijn. Al heb ik misschien nog wel een jaar nodig om het systeem dat ik voor ogen heb aan te passen aan de kwaliteiten van de spelers. PSV maakt misschien een wat mindere periode door, maar in zo'n wedstrijd als tegen ons kan de ploeg juist weer naar grote hoogte groeien. PSV heeft hier twee jaar geleden grote indruk gemaakt. Mijn spelers zeggen dat ze toen met geluk verder zijn gekomen naar de volgende ronde.”

Op een paar gevoelige onderwerpen reageert Don Luis dit keer zonder uit zijn vel te springen. Nergens in Camp Nou is hij de afgelopen maanden geconfronteerd met de geest van Cruijff. “Bij Ajax had ik daar in het begin meer last van.” De onvrede van Hristo Stoitsjkov, die na een paar kritische uitlatingen voorlopig werd verwijderd uit de selectie en vanavond samen met Oscar, Amor en Ferrer moet plaatsnemen op de tribune, past voor Van Gaal in het rijtje van botsingen die hij bij Ajax had met Roy, Vink en Santos. “De media hebben zich laten gebruiken door de woorden van een teleurgestelde speler op te tekenen.”

Van Gaal schaamt zich er niet voor dat Barca deze zomer 129 miljoen gulden heeft uitgetrokken voor aankopen. “Ronaldo, de duurste speler, hebben wij moeten verkopen. En Popescu is eveneens vertrokken (naar Galatasaray, red.). Bij Ajax heb ik ook willen investeren in Anderson da Silva en Kuka. Maar deze spelers wilden niet in Nederland voetballen.”

En tot slot heeft Van Gaal in navolging van Cruijff een welgemeend advies voor het thuisfront: “De Nederlandse clubs kunnen zich internationaal alleen nog staande houden door jeugdige spelers te scouten in binnen- en buitenland en die op te leiden. Er moet dus creatief worden ingekocht. Ik heb bij veel voetballers geen kritiek op hun buitenlandse komaf, wel op hun niveau.”