Centrale bank houdt rente VS onveranderd

NEW YORK, 1 OKT. De Amerikaanse rente blijft ongewijzigd. Dat maakte de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, gisteren bekend. Nieuwe gegevens laten zien dat de Amerikaanse economie een gestage groei vertoont.

Een vergadering van de Federal Open Market Committee (FOMC), het beleidsbepalend comite van de Fed, eindigde zonder dat er verdere mededelingen waren. De geldmarktrente en het disconto blijven daarom op respectievelijk 5,5 en 5,0 procent gehandhaafd. De laatste keer dat de rente werd verhoogd was in maart.

Niemand verwachtte dat de Fed de rente zou verhogen. De economie groeit met 3 tot 4 procent op jaarbasis maar er is geen inflatie van betekenis. Die gunstige omstandigheden zorgen ervoor dat veel economen verwachten dat ook de rest van dit jaar de rente hetzelfde zal blijven.

Gisteren werd bekend dat de index van het consumentenvertrouwen in september een recordniveau van 128,6 (1985=100) heeft bereikt. Tegelijkertijd werd het cijfer over augustus, dat oorspronkelijk 129,1 bedroeg, bijgesteld tot 127,6. De index wordt maandelijks bijgehouden door de Conference Board, een particuliere organisatie van bedrijven. Het cijfer wordt bereikt via een enquete onder vijfduizend huishoudens die vragen beantwoorden over de huidige situatie en over hun toekomstverwachtingen. In september was de inschatting van de huidige omstandigheden lager maar de verwachtingen lagen hoger dan de vorige maand.

De huizenverkopen daalden in augustus met 2,2 procent. In het algemeen wordt de sector nog als zeer sterk beschouwd. De Chicago Purchasing Managers Index daalde in september tot 61,2 na een notering van 64,3 in augustus. De index geeft aan dat de industriele activiteit op peil is maar zijn capaciteitsgrens nog niet nadert.

“Er is geen inflatie op komst dus het is onwaarschijnlijk dat de Fed dit jaar iets aan de rentestanden zal veranderen”, aldus William Wilson, econoom bij Comerica Bank in Detroit. “De economische groei heeft zich volgens ons in het derde kwartaal gematigd maar zal in de laatste maanden weer aantrekken. De consument is zeer optimistisch en de hoge indexcijfers van het consumentenvertrouwen vallen bijna van de indexschaal af. De vooruitzichten voor de economie blijven goed. De VS blijft klem zitten in een economie met hoge winsten en lage inflatie.”

Andere economen letten op het gedrag van de obligatiemarkt, die altijd zeer inflatiegevoelig is. “Mij valt op dat het rendement op de 30-jarige obligatie daalde, maar op kortlopende schatkistpapier steeg,”, aldus Michael Casey, econoom bij Federated Investors. “Dat betekent dat er toch vrees is voor inflatie, al is op dit moment de enige factor El Ninho, die van invloed kan zijn op de prijzen.”

Economen letten deze week vooral op de aankondigingen van winstcijfers over het derde kwartaal. Enkele waarschuwingen van bedrijven, zoals Gillette, Motorola en Aetna hebben geleid tot koersdalingen van die fondsen maar de markt als geheel reageerde er nauwelijks op. De eerste indicatie van economische ontwikkelingen in het vierde kwartaal komt vrijdag als de werkloosheidscijfers, de duur van de gemiddelde werkweek en de gemiddelde uurlonen over september bekend worden.