Begaclaim schiet omhoog op beurs

AMSTERDAM, 1 OKT. Beleggers in het aandeel Begaclaim, vanochtend voor het eerst genoteerd aan de Amsterdamse beurs, hebben de eerste winst binnen. Nadat een eerste koers was opgemaakt op 5,20 gulden, steeg het nieuwe fonds naar 8 gulden. Rond het middaguur was het 7,70 gulden waard.

Eigenaren van aandelen Begaclaim maken kans te profiteren van de schadeclaim ter grootte van 1,2 miljard gulden, die het industriële conglomeraat Begemann Groep eerder dit jaar neerlegde bij de Staat en de Vereniging van de Effectenhandel, voorganger van de huidige Amsterdam Exchanges.

Ruim 140.000 stukken (280.000 in de door de beurs aangehouden dubbeltelling) wisselden vanochtend van eigenaar. De Begemann Groep heeft 5,1 miljoen aandelen Begaclaim uitgegeven aan bezitters van haar aandelen. Analisten noemen het aandeel “zeer risicovol” en “hoogst speculatief” omdat de Staat nooit eerder een dergelijke schadeclaim honoreerde.

De eis van Begemann en zijn voormalige topman J.A.J. van den Nieuwenhuyzen is gebaseerd op de schade die ze zouden hebben geleden door de zogenoemde HCS-affaire en de RDM-zaak. Van den Nieuwenhuyzen en zijn bedrijf werden daarbij beschuldigd van misbruik van voorkennis en valsheid in geschrifte. Het openbaar ministerie leed in beide zaken vorig jaar een zware nederlaag toen het gerechtshof in Den Haag Van den Nieuwenhuyzen vrijsprak van de beschuldigingen.

Begemann eist nu 900 miljoen gulden schadevergoeding; Van den Nieuwenhuyzen wil 300 miljoen. Het concern wil een vergoeding voor de val van zijn boerskoers tijdens de HCS-affaire (250 miljoen), het in die tijd niet kunnen aantrekken van vermogen (150 miljoen), het hierdoor noodgedwongen beëindigen van activiteiten (120 miljoen), desinvesteringen (400 miljoen), mislukte acquisities (230 miljoen) en schade aan de naam van het concern (50 miljoen). Via aandelen Begaclaim kunnen beleggers speculeren op de kans op succes van de claim. Van een eventuele uitkering gaat 77,5 procent naar de beleggers. De rest is voor Van den Nieuwenhuyzen.

De analyse-afdelingen van ING Barings en effectenhuis Barclays de Zoete Wedd zeggen het aandeel niet te volgen en presenteren daarom ook geen analyse. NIB Securities evenmin. “Het is niet meer dan een kraslot”, zegt analist R. Verhoef van NIB. “Je maakt bij volledig toekenning van de claim kans op tweehonderd gulden. Het wordt een jarenlang spelende kwestie waar, denk ik, niet veel uitkomt. Vooral die vraag om schadevergoeding door mislukte acquisities lijkt me onzin. Je kunt nooit berekenen welke overnames Begemann niet heeft kunnen doen.”