Bankers Trust krijgt voet aan grond in Japan

TOKIO, 1 OKT. De Amerikaanse bank Bankers Trust heeft het recht verworven 4 procent van de aandelen van de Nippon Credit Bank (NCB) tegen vastgestelde prijs over te nemen. Dit maakte de NCB gisteren bekend. Het recht is deel van de eerder dit jaar overeengekomen samenwerking tussen beide bedrijven. Het is tevens een teken van de toenemende internationale interesse voor Japan nu de Japanse regering zich toelegt op liberalisering van de financiële markt.

Bankers Trust heeft het recht gekregen binnen drie jaar aandelen NCB ter waarde van 15 miljard yen (250 miljoen gulden) te kopen. Als Bankers Trust deze aankoop inderdaad doet zal het krap 4 procent van de aandelen NCB bezitten en daarmee een van de grootste aandeelhouders zijn in de bank, naast andere Japanse financiële giganten als de Tokyo-Mitsubishi Bank en de Dai-Ichi Kangyo Bank.

Bankers Trust en de NCB kwamen in april van dit jaar overeen samen te werken nadat de NCB een saneringsplan had aangekondigd wegens de grote hoeveelheid 'slechte leningen' die de bank in portefeuille had. Beide zouden als deel van de samenwerking een belang ter waarde van ruim 1 miljard yen (16 miljoen gulden) in elkaar nemen. Daar bovenop komt nu het kooprecht van Bankers Trust ter waarde van nog eens 15 miljard yen. Beide banken zijn deze week tevens overeengekomen personeel uit te wisselen en een gezamenlijke afdeling in Japan op te zetten voor securitization-acitiviteiten, het omzetten van leningen in verhandelbaar schuldpapier. Securitization is in Japan een geheel nieuwe ontwikkeling die pas dit jaar langzaam op gang komt. Op het gebied van valuta-handel is personeelsuitwisseling in de toekomst mogelijk. Verder zal Bankers Trust in het buitenland de vertegenwoordiging van de NCB op zich nemen. In belangrijke Aziatische steden als Singapore en Hongkong is het mogelijk dat personeel van de NCB bij Bankers Trust wordt gestationeerd om zich bezig te houden met informatie-verwerving. Financiële transacties zal dat personeel niet verrichten want deel van het herstructureringsprogramma van de NCB in april was het geheel afstoten van de buitenlandse activiteiten. De NCB is een van de drie lange-termijn kredietbanken in Japan, en is na de oorlog met overheidssteun opgericht voor kredietverlening aan de industrie. Ook de Long-Term Credit Bank of Japan, een tweede bank uit dezelfde categorie, heeft sinds dit jaar een samenwerkingsovereenkomst met een buitenlandse bank, de Zwitserse Swiss Bank Corporation (SBC). De lange-termijn kredietbanken zijn in problemen gekomen na het ineenstorten van de 'zeepbel' - de hausse in grond- en aandelenprijzen - begin jaren negentig. Veel klanten bleken hun leningen niet meer terug te kunnen betalen. De regering heeft nu een 'Big Bang' aangekondigd om de financiële sector weer nieuw leven in te blazen. Buitenlandse banken en effectenhuizen, die zich in de afgelopen jaren van Tokio hadden afgekeerd, komen nu langzaam weer terug naar Japan in de hoop dat de deregulering weer winstgevende activiteiten mogelijk zal maken. ABN Amro kondigde twee weken geleden aan een beurszetel over te nemen van het effectenhuis Yamakichi.